Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Eetbuistoornis

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 28 jun 2019 om 23:17 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Eetbuistoornis&oldid=14587799 19 nov 2008 HetKantoor 25 mei 2005)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eetbuienstoornis (EBS; Eng.: binge eating disorder, BED) is een psychische aandoening die behoort tot de eetstoornissen.

Net als bij boulimia nervosa hebben personen die lijden aan deze stoornis perioden waarin ze grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen (vreetbui), maar in tegenstelling tot boulimia ontbreekt de drang om gewichtstoename te compenseren. Als gevolg hiervan ontstaat meestal overgewicht. De schaamte hierover kan vervolgens leiden tot meer psychische problemen en meer eetbuien. Een bijkomend probleem is dat de persoon vaak kiest voor ongezond voedsel.

Over de oorzaak bestaat nog veel discussie. Bekend is dat een groot deel van de personen met depressieve verschijnselen te kampen heeft gehad, maar mogelijk zijn er andere oorzaken. Personen geven zelf vaak woede, verdriet of verveling aan als reden voor hun eetgedrag. Sommigen beschouwen de aandoening als een gevolg van overmatig impulsief gedrag.

Vooralsnog wordt de aandoening in het DSM-IV gezien als een niet nader omschreven eetstoornis, maar mogelijk wordt de aandoening in de nieuwe versie van het handboek (verwacht in 2010) aangemerkt als zelfstandige aandoening.