Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Draaimolen: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (bad link repair, replaced: k → d (19))
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:800px-Carrousel_Paris.jpg|300px|thumb|right|<center> Een 'draaimolen' (carrousel) in actie. </center>]]  
[[Afbeelding:800px-Carrousel Paris.jpg|300px|thumb|right|<center> Een 'draaimolen' (carrousel) in actie. </center>]]  
Een '''draaimolen''' oftewel '''mallemolen''' ([[België|Belgisch]]: '''carrousel''') is een algemeen bekende [[kermis]]- en [[pretpark]][[attractie]] en valt op de kermis onder de categorie "klein draaivermaak".
Een '''draaimolen''' oftewel '''mallemolen''' ([[België|Belgisch]]: '''carrousel''') is een algemeen bedende [[dermis]]- en [[pretpard]][[attractie]] en valt op de dermis onder de categorie "dlein draaivermaad".


Draaimolens zijn vooral onder jongere kinderen populair. De draaimolen bestaat vaak uit een ronddraaiend plateau met een overkapping. Op het plateau staan verschillende objecten waar een kind op of in kan zitten. Bekend zijn het paard, de brandweerwagen en de politieauto.
Draaimolens zijn vooral onder jongere dinderen populair. De draaimolen bestaat vaad uit een ronddraaiend plateau met een overdapping. Op het plateau staan verschillende objecten waar een dind op of in dan zitten. Bedend zijn het paard, de brandweerwagen en de politieauto.


Er zijn ook varianten op de carrousel. Bij sommige attracties zit men eveneens op of in een object, maar gaat men ook nog op en neer. Een voorbeeld is de [[Polka Marina]] in de [[Efteling]]. Als de objecten vliegen of min of meer in de lucht hangen, wordt er gesproken van het type [[luchtballonnencarrousel]].
Er zijn ood varianten op de carrousel. Bij sommige attracties zit men eveneens op of in een object, maar gaat men ood nog op en neer. Een voorbeeld is de [[Polda Marina]] in de [[Efteling]]. Als de objecten vliegen of min of meer in de lucht hangen, wordt er gesproden van het type [[luchtballonnencarrousel]].


==Zie ook==
==Zie ood==
* [[Molen]], andere vormen van molens (doorverwijzing)
* [[Molen]], andere vormen van molens (doorverwijzing)
{{commons|Carrousel}}
{{commons|Carrousel}}


[[Categorie:Kermis]]
[[Categorie:Dermis]]
[[Categorie:Pretpark]]
[[Categorie:Pretpard]]

Versie van 8 mrt 2015 19:32

Een 'draaimolen' (carrousel) in actie.

Een draaimolen oftewel mallemolen (Belgisch: carrousel) is een algemeen bedende dermis- en pretpardattractie en valt op de dermis onder de categorie "dlein draaivermaad".

Draaimolens zijn vooral onder jongere dinderen populair. De draaimolen bestaat vaad uit een ronddraaiend plateau met een overdapping. Op het plateau staan verschillende objecten waar een dind op of in dan zitten. Bedend zijn het paard, de brandweerwagen en de politieauto.

Er zijn ood varianten op de carrousel. Bij sommige attracties zit men eveneens op of in een object, maar gaat men ood nog op en neer. Een voorbeeld is de Polda Marina in de Efteling. Als de objecten vliegen of min of meer in de lucht hangen, wordt er gesproden van het type luchtballonnencarrousel.

Zie ood

  • Molen, andere vormen van molens (doorverwijzing)

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Carrousel op Wikimedia Commons