Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Doornse Historische Vereniging "Thorheim": verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Doornse_Historische_Vereniging_%22Thorheim%22&oldid=66244966 3 nov 2023 DHV Thorheim 2 nov 2023)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Doornse_Historische_Vereniging_%22Thorheim%22&oldid=66284076 10 nov 2023 ‎ DHV Thorheim)
Regel 1: Regel 1:
De Doornse Historische Vereniging "Thorheim" is op 31 oktober 1988 notarieel opgericht. Per 1 januari 2013 is de Historische Vereniging aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), tevens als Culturele ANBI (RSIN: 816591519).
De '''Doornse Historische Vereniging "Thorheim"''' is de historische vereniging van het Utrechtse dorp [[Doorn (Utrecht)|Doorn]].  


Volgens de statuten zijn de doelen van de Doornse Historische Vereniging "Thorheim":
De vereniging werd op 31 oktober [[1988]] mede-opgericht door toenmalig student Roland van Barneveld, die op dat moment informatie zocht voor het opstellen van zijn afstudeerscriptie.<ref>{{Citeer web |url=https://www.nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/evenementen/929459/dhv-thorheim-houdt-de-doornse-geschiedenis-levendig |titel=DHV Thorheim houdt de Doornse geschiedenis levendig |datum=2023-05-14 |bezochtdatum=2023-11-04 |werk=www.nieuwsbladdekaap.nl |taal=nl}}</ref>
- het bevorderen van de belangstelling voor, het onderzoek naar en het behoud van zaken met betrekking tot de geschiedenis van het dorp Doorn en zijn bewoners;
- het in stand houden van de Oudheidkamer, hét historische informatie- en documentatiecentrum Doorn, en zijn collectie;
- het organiseren van bijeenkomsten en het verstrekken van voorlichting.


Elk jaar organiseert de Historische Vereniging een aantal activiteiten. Dat zijn een wandeling met een gids langs historische locaties of op een landgoed, tweemaal een voor niet-leden gratis toegankelijke lezing over een historisch onderwerp, Ien en Dien die met een gevulde mand op uitnodiging verzorgingsinstellingen bezoeken, een middag voor Oud-Doornaars en de Open Monumentendag.  
De vereniging draait geheel op vrijwilligers, en organiseert begeleide wandelingen, lezingen en tentoonstellingen, bezoekt verzorgingshuizen, onderhoudt de begraafplaats en participeert lokaal in de [[Open Monumentendag]].


De Historische Vereniging heeft geen betaalde krachten in dienst en is volledig afhankelijk van vrijwilligers. De redactie stelt het verenigingsblad 'Tijd voor Thorheim' samen, dat drie keer per jaar bij de leden op de deurmat valt. De vrijwilligers van de Werkgroep Oude Algemene Begraafplaats onderhouden de begraafplaats en het team in de Oudheidkamer beheert de uitgebreide historische collectie, die de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2011 aan de Vereniging heeft overgedragen.  
Verder heeft de vereniging een historische collectie in beheer, die de gemeente [[Utrechtse Heuvelrug (gemeente)|Utrechtse Heuvelrug]] in 2011 aan de vereniging heeft overgedragen. De collectie bestaat uit foto's van wegen en panden, verenigingen en inwoners. In het archief bevinden zich gemeentegidsen, uitgaven van de lokale krant vanaf 1905, VVV-gidsen en landkaarten. Ze zijn door bezoekers te raadplegen in de Oudheidkamer in Cultuurhuis Pléiade te Doorn. Sinds 2023 beschikt de Oudheidkamer over de restanten van een zogeheten [[Tredmolen|hondenmolen]] uit de 14e eeuw. Deze [[tredmolen]], aangedreven door [[Hond|honden]], werd in 2017 als archeologische vondst in Doorn aangetroffen, en is daarmee de oudst bekende hondenmolen van Nederland. Een 3D-animatie visualiseert deze archeologische vondst.<ref>{{Citeer web |url=https://www.archeologiedagen.nl/activiteiten/opening-tentoonstelling-middeleeuwse-karnmolen/ |titel=Opening tentoonstelling: Middeleeuwse Karnmolen |bezochtdatum=2023-11-04 |werk=Archeologiedagen}}</ref>
Vanaf 2023 zijn in een vitrine de restanten van een karnmolen uit de 14e eeuw te zien. Een 3D-animatie visualiseert deze archeologische vondst.  
Daarnaast worden er jaarlijks één of meerdere tentoonstellingen georganiseerd en lopen er enkele onderzoeksprojecten.


De Oudheidkamer is sinds 2006 gevestigd op de eerste etage van het Cultuurhuis Pléiade aan het Kerkplein 14 in Doorn en is per lift bereikbaar.
== Externe link ==
De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur.
 
* [https://www.oudheidkamerdoorn.nl/actueel/ activiteiten]
* https://www.oudheidkamerdoorn.nl/
*[https://www.openmonumentendag.nl/comite/comite-open-monumentendag-doorn/ Open Monumentendag]
{{appendix}}
*[https://www.oudheidkamerdoorn.nl/oudheidkamer/ Oudheidkamer]
 
[[Categorie:Doorn (Utrecht)]]
[[Categorie:Nederlandse vereniging]]

Versie van 17 nov 2023 00:28

De Doornse Historische Vereniging "Thorheim" is de historische vereniging van het Utrechtse dorp Doorn.

De vereniging werd op 31 oktober 1988 mede-opgericht door toenmalig student Roland van Barneveld, die op dat moment informatie zocht voor het opstellen van zijn afstudeerscriptie.[1]

De vereniging draait geheel op vrijwilligers, en organiseert begeleide wandelingen, lezingen en tentoonstellingen, bezoekt verzorgingshuizen, onderhoudt de begraafplaats en participeert lokaal in de Open Monumentendag.

Verder heeft de vereniging een historische collectie in beheer, die de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2011 aan de vereniging heeft overgedragen. De collectie bestaat uit foto's van wegen en panden, verenigingen en inwoners. In het archief bevinden zich gemeentegidsen, uitgaven van de lokale krant vanaf 1905, VVV-gidsen en landkaarten. Ze zijn door bezoekers te raadplegen in de Oudheidkamer in Cultuurhuis Pléiade te Doorn. Sinds 2023 beschikt de Oudheidkamer over de restanten van een zogeheten hondenmolen uit de 14e eeuw. Deze tredmolen, aangedreven door honden, werd in 2017 als archeologische vondst in Doorn aangetroffen, en is daarmee de oudst bekende hondenmolen van Nederland. Een 3D-animatie visualiseert deze archeologische vondst.[2]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (nl) DHV Thorheim houdt de Doornse geschiedenis levendig. www.nieuwsbladdekaap.nl (2023-05-14) Geraadpleegd op 2023-11-04
  2. º Opening tentoonstelling: Middeleeuwse Karnmolen. Archeologiedagen Geraadpleegd op 2023-11-04
rel=nofollow
rel=nofollow