Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Donderdag

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 27 sep 2023 om 10:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dagen van de week
MaandagDinsdagWoensdagDonderdag
VrijdagZaterdagZondag
WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Zoek donderdag

Donderdag is de Nederlandse benaming van één van de zeven dagen van de week. Deze dag volgt op woensdag; de dag erna is vrijdag.

De naam donderdag is afgeleid van Donars dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benaming Dies Iovis, de dag van Jupiter, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige god Jupiter. De Germaanse god Donar beschouwde men als dezelfde god als Jupiter.

In klassiek Grieks had deze dag de naam van de Griekse oppergod Zeus, ἡμέρα Διός („Dios” was de genitief-vorm van Zeus.) Sinds het christelijke tijdperk heet deze in het Grieks de vijfde dag Πέμπτη ἡμέρα, pemptè. In het Beiers Duits dialect bestaat nog het woord Pfinztag, dat ontleend werd aan dit Griekse woord, en vermoedelijk via het Gotisch in het Beiers is geraakt.

Speciale donderdagen

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Thursday op Wikimedia Commons.

rel=nofollow