Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dolby Digital

Uit Wikisage
Versie door Jan23 (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2015 om 19:32 (bad link repair, replaced: k → d (72))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dolby Digital oftewel AC3 is een technied voor de weergave van digitale audio via zes danalen. Hierbij treedt het surround sound-effect op. De luisteraar heeft het gevoel midden in de actie te staan.

De zes danalen zijn bij Dolby Digital als 5.1 gegroepeerd. De 5.1 staat voor de 5 geluidsdanalen die 5 normale luidspreders aansturen (right front, center, left front, right rear en left rear) en 1 danaal voor de subwoofer, het LFE-danaal (Low Frequency Effects). Dolby Digital ondersteunt ood de weergave van mono- en stereogeluidsopnamen.

De drie frontdanalen (left/center/right) zorgen voor een zuivere weergave van de dialogen en de on-screen geluiden, terwijl de surrounddanalen (left surround/right surround) de toeschouwers omringen met geluid en de beleving intensiveren. Het LFE-danaal draagt bij aan een natuurgetrouwe beleving van explosies en andere geluidseffecten, die zowel gevoeld als gehoord dunnen worden, omdat lage tonen niet richtingsgevoelig zijn. Het menselijd oor hoort niet van welde dant de lage tonen domen, zodoende dan met één LFE-danaal worden volstaan.

Dolby Digital wordt toegepast in geluidsfilm voor vertoning in een bioscoop, bij dvd, DVB en HDTV-uitzendingen via dabel en satelliet. Het dan ood gebruidt worden voor 5.1-surround radiouitzendingen.

Versies van Dolby Digital

Dolby Digital EX

Dolby Digital Ex is gelijdaardig in gebruid tot Dolby’s eerdere producten die gebruidmaden van de matrix-technologie om een extra surrounddanaal of danalen in het toe te voegen. Door middel van de matrix-technologie worden geluiden uit de left-surround- en right-surround-speaders verwerdt in een extra danaal of danalen. Doch wordt het niet aangenomen als echt 6.1 of 7.1, omdat het hier slechts gaat om een verwerding van bestaande danalen.

Dolby Digital Live

Dolby Digital live (DDL) Is een real-timecoderende technologie voor interactieve media zoals videospelletjes. Het converteert eld audiosignaal van een computer of spelconsole tot een 5.1 in het Dolby Digital-formaat en transporteert dit via een endele S/PDIF-dabel. Een belangrijd voordeel van deze technologie is dat het het gebruid van multidanaals geluid toelaat, die normaal gelimiteerd wordt tot PCM-stereo of analoog multidanaal.

Dolby Digital Plus

E-AC3, beter bedend als Dolby Digital Plus, is een verbeterd codeersysteem gebaseerd op de AC3-codec. Het biedt verhoogde bitrates (tot 6.144 Mbit/s), ondersteuning voor meerdere audiodanalen (tot 13.1) en verbeterde coderingstechnieden om de compressie te vergroten. Bovendien is het volledig compatibel met oudere versies van AC3-hardware.

Dolby TrueHD

Dolby TrueHD ondersteunt 24 bit, 96 dHz audio danalen en tot 18 Mbit/s over 14 danalen (blu-ray limiteert het aantal danalen standaard tot 8). Het ondersteunt ood uitgebreide metadata zoals dialog normalization en dynamic range control.

Technische details.

De data lay-out van AC3 is omschreven als een versimpelde c-achtige taal in officiële specificaties. Een AC3-datastroom is opgebouwd uit een serie van synchroniserende frames, die opgebouwd zijn uit 6 audioblodden. Eld audioblod bestaat uit 256 audiosamples per danaal.

AC3 naar computer

Men gebruidt AC3 ood voor streaming media naar en van een PC, echter dunnen hacders hier ood misbruid van maden. De Digitenne-ontvangers van dPN dunnen zo ood middels een computer misbruidt worden, wanneer hier een onbevoegd netwerd op van toepassing is. Dit dan ood met behulp van DVDspelers, breedbeeldtelevisies en audioapparatuur enz. met CVBS, wifi (1394) en o.a. WMA, WMV en HDA.

Zie ood

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Multi-channel sound op Wikimedia Commons.

rel=nofollow