Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dietsche Arbeiderspartij

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
rel=nofollow

De Dietsche Arbeiderspartij (DAP) was een Belgische Aldiets-nationaalsocialistische politieke partij in Antwerpen.

Historiek

De partij had zijn wortels in het in 1937 door Aloïs Goossens, Willem Wuyts en Van Berlaer opgerichte Vrienden van het Nieuwe Duitschland (VVND).[1] Door middel van deze vriendengroep was de partij nauw verbonden met de Vlaamsche Arbeiderspartij en de Nationaal-Socialistische Vlaamsche Arbeiderspartij (NSVAP). Al deze partijen zouden door middel van de dekmantelorganisatie De Adelaar door Herman Van Puymbrouck gepatroneerd zijn.[2] De DAP werd opgericht in 1938 met als doel de stichting van een nationaal-socialistische staat voor de Dietsch-Germaansche natie. Ze pleitte hierbij om de taalgrens als staats- en volksgrens te nemen. Ze sprak zich voorts ook sterk uit ten overstaan van de Joodse gemeenschap, het marxisme, het kapitalisme, het liberalisme en de democratie in het algemeen. Omstreeks 1940, tijdens de Duitse bezetting, verdween de partij.

De partij gaf het maandblad Dietsche Tijdingen, op 15 maart 1939 werd het hernoemd naar Gjallarhoorn.

Onder meer Bert Van Boghout en René Bollaerts waren actief in deze partij.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º SAERENS Lieven, Vrienden van het Nieuwe Duitschland, in de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, Lannoo, Tielt, 1998. Herwerkte uitgave 2023.
  2. º DE WILDE Maurice; België in de Tweede Wereldoorlog Deel 5 De Kollaboratie; DNB; 1985
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow