Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Deeg

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 31 okt 2009 om 13:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deeg voor een pizza.

Deeg is het ongebakken basisproduct voor diverse broden en gebak. Het basisingrediënt van deeg is meel, dit wordt aangevuld met rijsmiddelen (gist, bakpoeder, ei, ...), vloeistoffen (melk, water, ...) en smaakstoffen zoals suiker en zout. Deeg is meestal kneedbaar, maar altijd dik van consistentie, vloeibare degen heten beslag. Deeg moet gekneed of geroerd worden om de ingrediënten te mengen en een luchtige structuur van het gebak te verzekeren.

Deegsoorten

Grofweg zijn er acht soorten deeg die als basis voor gebak kunnen dienen:

zanddeeg
Deeg uit bloem, koude boter en suiker, eventueel eieren
cakebeslag
Bestaat uit boter, meel, eieren en suiker en diverse smaakstoffen zoals vanille.
biscuitdeeg/moscovisch deeg
Een beslag dat bestaat uit eieren die au bain-marie luchtig worden geklopt met suiker, waarna het gemengd wordt met bloem. Het vormt de basis voor de meeste gangbare taarten.
soezendeeg
Deeg op basis van in water en gemolten boter gekookt meel met eieren. Eenmaal gebakken bevat het grote gaten, zodat de soes eenvoudig gevuld kan worden.
korstdeeg/bladerdeeg
Een deeg dat bestaat uit afwisselende laagjes boter en meel-water,uitstekend geschikt voor bewaring in de diepvries.
brooddeeg
Heeft als vaste basis een vorm van meel met gist, een vloeibaar deel (water, melk, karnemelk) en een vet of olie (boter, margarine, zonnebloemolie), evt. aangevuld met smaakmakers als zout en zaden.
filodeeg
Een Grieks deeg dat gerold is tot zeer dunne vellen. Het staat aan de basis van de Oost-Europese pita en de (verwante) Griekse spanakopita
zoutdeeg
Een deeg dat niet geschikt is voor consumptie. Bestaat uit meel, zout en water. Het wordt gebruikt om sierstukken te maken.

Ongebakken deeg

Er worden nog een aantal andere bereidingswijzen deeg genoemd hoewel deze niet gebakken worden:

pastadeeg
De basis voor pasta, bestaat uit meel, water en eieren en wordt gekookt.
schuimdeeg
Gemaakt van geklopte eiwitten, het wordt in een lauwe oven gedurende langere tijd gedroogd tot een meringue of een schuimpje ontstaat.

Uitdrukkingen

  • Een koekje van eigen deeg krijgen: je wordt behandeld zoals je anderen behandelt.
  • Ze zijn allemaal van één deeg: ze zijn allemaal hetzelfde.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Dough op Wikimedia Commons