Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Kommeniste: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 19: Regel 19:
==Discografie==
==Discografie==
===Albums===
===Albums===
* ''1000 Titels'' (1980), label Mastik
* ''1000 Titels'' (1980), label Mastik (in 2021 opnieuw op 1000 exemplaren uitgebracht)


===Singles===
===Singles===

Huidige versie van 20 feb 2021 om 14:11

De Kommeniste was een Belgische punkgroep die eind jaren 70, begin jaren 80 actief was.

Biografie

De groep werd eind jaren zeventig opgericht te Antwerpen met als bezetting zanger en gitarist Marc Meulemans (21 mei 1956 - 27 januari 2007), bassist Herman Tallein, leadgitarist Mark Meulemans en drummer Bob Campenaerts. De band koos de meest niet-commerciële groepsnaam om hun anti-establishmenthouding duidelijk te maken en spelde die doelbewust verkeerd om te tonen dat ze zichzelf ook niet echt serieus namen. De naam is een woordspeling op het communisme.

Hun belangrijkste invloeden waren The Cure en Joy Division, groepen waarvan ze nog het voorprogramma hebben verzorgd. Hun debuutsingle Wonder der Techniek (1979) werd door Marc Moulin en Dan Lacksman geproduceerd.

De groep bracht één album uit, 1000 Titels (1980), waarvan de single Ritmische Dans een bescheiden hitje werd. Ze kochten speciaal voor het album 1000 witte hoezen, waarin ze met een hamer en metalen staaf zelf gaten klopten. Hierdoor zijn veel van deze originele plaatuitvoeringen uniek, ook al omdat ieder exemplaar een verschillende titel kreeg. Op het moment dat hun eerste en enige album uitkwam, waren De Kommeniste overigens al uiteengevallen. Onder een andere groepsnaam, The Plant, namen ze nog wel één nummer op. Dat nummer, Plantdesign, verscheen op de verzamelplaat Get Sprouts (1980), een album dat de Belgische bank ASLK gratis weggaf aan jongeren die bij hen een jongerenrekening openden.

Na het uiteenvallen

Later werkte frontman Marc Meulemans als grafisch ontwerper voor de krant De Morgen en de bladen MaoMagazine, Deng en Humo. Hij was ook vast muzieksamensteller voor de Toneelgroep Amsterdam en modeontwerper A.F. Vandevorst en actief voor het Gentse museum het S.M.A.K.

Meulemans ontwierp ook de hoes van de albums As Heard On Radio Soulwax (2000) van 2 Many DJs, Riding A Ghost (2004) van A Brand en de hoes van het dEUS-album Pocket Revolution (2005). Hij was ook actief als deejay voor Radio Centraal.

Marc Meulemans overleed op 26 januari 2007 aan een hartstilstand. Hij was 50 jaar. Tijdens de begrafenis traden Tom Barman, Laïs en Daan op.

In 2021 werd het album onder impuls van voormalig drummer Bob Campenaerts opnieuw uitgebracht op 1000 exemplaren, die meteen uitverkocht waren. Campenaerts baat sinds 2011 het bekende Borgerhoutse café Mombassa uit, het supporterslokaal van zijn neefje, de wielrenner Victor Campenaerts.

Discografie

Albums

  • 1000 Titels (1980), label Mastik (in 2021 opnieuw op 1000 exemplaren uitgebracht)

Singles

  • Wonder der Techniek (1979)
  • Ritmische Dans (1980)

Externe links