Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Cornelis Lazonder: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Cornelis_Lazonder&oldid=25600876 Gertio 12 mei 2011)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Cornelis Lazonder''' ([[Giessen-Nieuwkerk]], [[10 april]] [[1914]] - [[Renesse]], [[10 december]] [[1944]]) was betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
{{Infobox verzetsstrijder
| naam              = Cornelis Lazonder
| afbeelding        =
| onderschrift      =
| volledige naam    =
| geboren          = [[10 april]] [[1913]]
| geboorteplaats    = [[Giessen-Nieuwkerk]]
| overleden        = [[10 december]] [[1944]]
| overlijdensplaats = [[Renesse]]
| land              = [[Nederland]]
| beter-bekend-als  =
| jaren-actief      =
| periode          =
| code-erelijst    =
| groep            = [[Tien van Renesse]]
| portaal          =
| portaal2          =
}}
'''Cornelis Lazonder''' ([[Giessen-Nieuwkerk]], [[10 april]] [[1913]] - [[Renesse]], [[10 december]] [[1944]]) was betrokken bij het verzet tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]].
   
   
==Verzet tegen meldingsplicht==
==Verzet tegen meldingsplicht==
Cornelis Lazonder was tijdens de Tweede Wereldoorlog gemeentesecretaris van [[Renesse]].  
Lazonder was tijdens de Tweede Wereldoorlog gemeentesecretaris van [[Renesse]].  


De Duitsers op [[Schouwen-Duiveland]] maakten begin december 1944 bekend dat alle mannen tussen de 17 en 40 jaar zich moesten melden. Omdat ze ook wel begrepen dat die zich uit eigener beweging niet zouden komen aangeven, werd aan de gemeenteambtenaren van de nog bevolkte dorpen opdracht gegeven lijsten samen te stellen met de namen en verblijfplaatsen van deze mannen.  
De Duitsers op [[Schouwen-Duiveland]] maakten op 3 december 1944 bekend dat alle mannen tussen de 17 en 40 jaar zich moesten melden. Aan de gemeenteambtenaren van de nog bevolkte dorpen werd opdracht gegeven lijsten samen te stellen met de namen en verblijfplaatsen van deze mannen.  


Zowel gemeentesecretaris Cornelis Lazonder als ook de nog jonge ambtenaar ter secretarie [[Willem Maarten Boot]] kregen die morgen bezoek van iemand van het verzet. Beiden wensten in geen geval mee te werken aan het opstellen van lijsten voor de bezetter, maar ze zaten met het probleem de bevolkingsregisters veilig te stellen. Want ze konden wel weigeren mee te helpen, dat betekende nog niet dat de Duitsers de namen niet te pakken zouden krijgen. Ze zouden immers zelf naar het gemeentehuis komen en de kluis openen. En daarmee waren de mannen die zich moesten melden nog niets wijzer.  
Zowel gemeentesecretaris Cornelis Lazonder als ook de nog jonge ambtenaar ter secretarie [[Willem Maarten Boot]] kregen de morgen van 4 december bezoek van iemand van het verzet. Beiden wensten in geen geval mee te werken aan het opstellen van lijsten voor de bezetter, maar ze zaten met het probleem de bevolkingsregisters veilig te stellen. Verzetsman Stoffel van den Hoek stelde voor dat hij, samen met [[Adriaan Martijn Padmos]], de kluis, waarin behalve de namen van de mannen uit Renesse, ook die van [[Noordwelle]], [[Serooskerke (Schouwen-Duiveland)|Serooskerke]], [[Ellemeet]] en [[Scharendijke]] zaten, zou leeghalen, en de inhoud zou laten verdwijnen.


De verzetsman, [[Stoffel van den Hoek]], stelde voor dat hij de kluis, waarin behalve de namen van de mannen uit Renesse, ook die van [[Noordwelle]], [[Serooskerke (Schouwen-Duiveland)|Serooskerke]], [[Ellemeet]] en [[Scharendijke]] zaten, zou leeghalen.
Zowel Lazonder als Boot doken onmiddellijk onder, nadat Boot de sleutels van de kluis had afgegeven.
 
Zowel Lazonder als Boot doken onmiddellijk onder, nadat ze de sleutels van de kluis hadden afgegeven.


==Arrestatie==
==Arrestatie==
In de nacht van 6 december 1944 werd Lazonder gearresteerd door de Duitsers bij een poging met 16 anderen vanuit het bezette Schouwen-Duiveland met een Engelse patrouilleboot over te steken naar het bevrijde [[Noord-Beveland]]. Hij raakte tijdens het vuurgevecht zwaargewond.  
In de nacht van 6 december 1944 werd Lazonder gearresteerd door de Duitsers bij een poging met 16 anderen vanuit het bezette Schouwen-Duiveland met een mosselkotter met Engelse commando's over te steken naar het bevrijdde [[Noord-Beveland]]. Hij raakte tijdens het vuurgevecht zwaargewond.


==Vonnis==
==Vonnis==
Regel 19: Regel 35:


==Ophanging==
==Ophanging==
Zover lieten de Duitsers het niet komen. Toen de negen mannen werden opgehangen moest Lazonder vanaf een brancard toezien, hoe zijn vrienden werden vermoord. Toen hij kort daarna aan zijn verwondingen bezweek, werd ook hij naast de negen anderen gehangen.  
Zover lieten de Duitsers het niet komen. Toen de negen mannen werden opgehangen moest Lazonder vanaf een brancard toezien, hoe zijn vrienden werden vermoord. Toen hij kort daarna aan zijn verwondingen bezweek, werd ook hij naast de negen anderen gehangen. Hij wordt vanaf 10 december 1944 gerekend tot de [[Tien van Renesse]].
 
Cornelis Lazonder wordt vanaf 10 december 1944 gerekend tot de [[Tien van Renesse]].  
Cornelis Lazonder was een jongere broer van de bekende predikant [[Adrianus Wijnandus Lazonder]].
 
==Externe link==
* [http://www.janverhoeff.nl Website over Jan Verhoeff]


== Externe link en bron ==
* [http://www.janverhoeff.nl Website over Jan Verhoeff met een hoofdstuk over Cornelis Lazonder]
* [[Coen Hilbrink]],''Knokploegen, Religie en gewapend verzet 1943-1944'', Boom Amsterdam, 2015. ISBN 9789089534705


[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog|Lazonder, Cornelis]]
{{Wikidata|}}
{{DEFAULTSORT:Lazonder, Cornelis}}
[[Categorie:Nederlands verzetsstrijder geëxecuteerd tijdens de Tweede Wereldoorlog]]
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog in Zeeland]]

Huidige versie van 25 mei 2015 om 14:23

rel=nofollow

Cornelis Lazonder (Giessen-Nieuwkerk, 10 april 1913 - Renesse, 10 december 1944) was betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verzet tegen meldingsplicht

Lazonder was tijdens de Tweede Wereldoorlog gemeentesecretaris van Renesse.

De Duitsers op Schouwen-Duiveland maakten op 3 december 1944 bekend dat alle mannen tussen de 17 en 40 jaar zich moesten melden. Aan de gemeenteambtenaren van de nog bevolkte dorpen werd opdracht gegeven lijsten samen te stellen met de namen en verblijfplaatsen van deze mannen.

Zowel gemeentesecretaris Cornelis Lazonder als ook de nog jonge ambtenaar ter secretarie Willem Maarten Boot kregen de morgen van 4 december bezoek van iemand van het verzet. Beiden wensten in geen geval mee te werken aan het opstellen van lijsten voor de bezetter, maar ze zaten met het probleem de bevolkingsregisters veilig te stellen. Verzetsman Stoffel van den Hoek stelde voor dat hij, samen met Adriaan Martijn Padmos, de kluis, waarin behalve de namen van de mannen uit Renesse, ook die van Noordwelle, Serooskerke, Ellemeet en Scharendijke zaten, zou leeghalen, en de inhoud zou laten verdwijnen.

Zowel Lazonder als Boot doken onmiddellijk onder, nadat Boot de sleutels van de kluis had afgegeven.

Arrestatie

In de nacht van 6 december 1944 werd Lazonder gearresteerd door de Duitsers bij een poging met 16 anderen vanuit het bezette Schouwen-Duiveland met een mosselkotter met Engelse commando's over te steken naar het bevrijdde Noord-Beveland. Hij raakte tijdens het vuurgevecht zwaargewond.

Vonnis

In het vonnis door het Standgericht werden de negen verzetsstrijders veroordeeld tot de dood door de strop. Apart werd melding gemaakt van de situatie waarin Lazonder zich bevond. Hij zou als hij enigszins hersteld was ook terechtgesteld worden door ophanging.

Ophanging

Zover lieten de Duitsers het niet komen. Toen de negen mannen werden opgehangen moest Lazonder vanaf een brancard toezien, hoe zijn vrienden werden vermoord. Toen hij kort daarna aan zijn verwondingen bezweek, werd ook hij naast de negen anderen gehangen. Hij wordt vanaf 10 december 1944 gerekend tot de Tien van Renesse.

Cornelis Lazonder was een jongere broer van de bekende predikant Adrianus Wijnandus Lazonder.

Externe link en bron

Zoek op Wikidata

rel=nofollow