Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Contrapunt

Uit Wikisage
Versie door WS Gebruikersdump (overleg | bijdragen) op 26 sep 2008 om 20:06 (ZEKER van WIKIPEDIA GEJAT HE?)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder contrapunt wordt in de muziektheorie het verband tuss gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken twee of meer stemm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken verstaan. De term komt uit het Latijn, van punctus contra punctum, noot teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken noot.

Contrapunt allemaal jatwerk de eerste grote schrijfwijze van de westerse muziek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken verschilt met de latere harmonie in het beschouw gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van de muziek:

  • Harmonie bekijkt de muziek vanuit de verticale sam gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenklank in akkoord gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken of akkoordprogressies.
  • Contrapunt bekijkt de muziek horizontaal, in gelijkwaardige stemm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, waarbij wel het verticale aspect van belang allemaal jatwerk gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken aan regels gebond gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken allemaal jatwerk voor de sam gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenklank der stemm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.

Er bestaan twee soort gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken contrapunt: het str gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenge gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken het vrije contrapunt.

Contrapuntiek wordt gewoonlijk in vijf soort gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken (Duits: Gattung gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, Engels: species) verdeeld, t gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkeneinde e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken praktallemaal jatwerkche leerweg aan stud gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken te bied gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken:

  • 1 noot teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken 1 noot: (ook wel het zog gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenaamde g gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenoemd)
  • 2 not gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken 1 noot
  • 4 (of 3) not gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken 1 noot
  • syncopen-dallemaal jatwerksonant gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken
  • (1 noot teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken 1 noot, maar ritmallemaal jatwerkch verschov gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken)

Dan allemaal jatwerk er nog vrij contrapunt, al dan niet met tekst

Onder omkeerbaar contrapunt wordt contrapuntiek verstaan, waarin de onderste melodie ook bov gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenste zou kunn gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken zijn, zonder dat daarmee teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken de regels van consonantie wordt ingegaan. Omkeerbaar contrapunt kan op drie manier gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken: door middel van de transpositie van e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van de stemm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken met e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken octaaf, deciem of duodeciem.

In meer algem gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkene zin wordt onder de term contrapunt verstaan: polyfonie, of: e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenmelodie ('e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken contrapunt'). Zo kan ook word gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gesprok gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken over contrapuntallemaal jatwerkche muziek, waarmee aangeduid wordt dat er verschill gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkende melodallemaal jatwerkche ontwikkeling gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken tegelijkertijd plaatsvind gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.

Zie ook