Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Colombino Wiski

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 13 aug 2019 om 22:39 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Colombino_Wiski&oldid=54325221 4 aug 2019)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Colombino Wiski, ook bekend als Colombo, Colombino de Wiski, de Wiski Tawel, Wasky, De Wasky was een West-Afrikaanse illegale slavenhandelaar, een zakenman en een avonturier.

Onduidelijke nationaliteit

Zijn nationaliteit blijft onduidelijk en verborgen. Aan Britse zendelingen stelde hij zich voor als Griek aan Amerikaanse methodisten als Pool. Zijn voornaam is echter ontegensprekelijk van Italiaans-Genuese oorsprong. Mogelijk is die voornaam afkomstig van de Griekse familienaam Koulombis of Kolompijs en was hij slachtoffer van de genocide van [[Chios]], 1822. Tussen Chios en Genua bestonden eeuwenlange banden. In ieder geval beweerde hij een dagboek bij te houden, deels in het Grieks opgesteld. Alles wijst op een zeeman met internationale handelservaring. Zijn reizen reikten van Oost-Indië tot New York en beschrijven avonturen, gebruiken, wilde dieren en gewelddaden. Colombino Wiski trok het binnenland binnen van Afrika, 200 kilometer achter de Gambia waar hij de er aanwezige volkeren als materieel hoger beschaafd beoordeelde.

Bij de Nalu

Hij vestigde zich te midden van de kleine stam Nalu, meer bepaald aan de monding van de Rio Cacine (Cassini), aan de rechteroever, nu het zuiden van Guiné-Bissau. Zijn factorij staat vermeld op de kaart van Regnauld de Lannoy de Bissy. Volgens de Portugese gouverneur te Bissao, Honório Pereira Barreto, streek Wiski daar neer als de eerste niet-Portugees. Wiski werkte als tolk-vertaler van opperchef Lamina Towel (Tawili). Hij was op 4 maart 1848 één van de ondertekenaars van het pachtverdrag dat luitenant-ter-zee eerste klasse Joseph Van Haverbeke namens de Belgische koning Leopold I en zijn regering sloot te Caniope, aan de gelijknamige zijarm van de Rio Nunez. Daarna bleef hij met Belgische zakenlui handel drijven. De in de jaren 1850' in België en West-Afrika operationele Franse zakenman Abraham Cohen, spoorde hem aan zijn slaven voor de katoenteelt in te zetten.

Slavenhandelaar

Colombino Wiski werkte samen met de beruchte Frans-Florentijnse slavenhaler Théodore Canot. In september 1856 meldde Alexandre Walewski Frans buitenlandminister aan zijn ambtsgenoot voor marine en kolonies, Alphonse Hamlin, dat Wiski samen met diens buur Victor Lecerf en John Nelson Bicaise, linkeroever, in de Rio Cacine (Cassini) transatlantische slavenhandel bedrijven en vroeg daarover uitleg. De raderstoomboot Le Diamath onder bevel van Aristide Vallon, voerde in 1857 een onverhoedse aanval uit op het drietal. Daarbij palmde Vallon op 25 maart 1857 namens Frankrijk de monding in van de toen nog steeds niet in kaart gebrachte Cacine (Cassini). Colombino Wiski wist naar de Verenigde Statente ontvluchten waar hij overigens een twee maanden eerder reeds was van teruggekeerd. Dit samen met het voorschot voor te leveren slaven ten bedrage van 3000 £.

Uiterlijk

Van Colombino Wiski bestaat portret noch beschrijving; hij was een 'nkir', blanke in het Nalu.

1Caswall Henry, The martyr of the Pongas, being a memoir of the rev. Hamble James Leacock, New York, Thomas N. Stanford, 1857, p. 208-209

2Capitaine Canot, Vingt ans de la vie d'un négrier, Paris, 1860, 258 p.

3Richard Regnauld de Lannoy de Bissy, Carte de l'Afrique, 1: 2000.000, Feuille 23, Freetown

4Camara Sankoumba, Kakandé au Rio Nunez. Prefecture de Boké. Mon village et ses origines au service des générations. Histoire. Comune de Boké, Presses de l'imprimerie CESIG, Conakry, 2001, 55p.