Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Coen van Rooij

Uit Wikisage
Versie door Mdd (overleg | bijdragen) op 12 nov 2019 om 20:56 (Iets meer data + bron(nen))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Coen van Rooij (Son en Breugel, 16 juli 1978) is een Nederlandse kunstenaar. Hij begon zijn carrière als mede-oprichter van creatief bureau Creative Studio Nat, later omgedoopt tot Natwerk, en is later als zelfstandig kunstenaar verder gegaan.[1]

Leven en werk

Jeugd en opleiding

Coen van Rooij is de zoon van leraar en muzikant Miel van Rooij en Carla Renders, en groeide op in Son en Breugel in Brabant. Van 1996 tot 2004 studeerde Coen Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft aan de faculteit Industrieel Ontwerpen.[1]

In het jaar 2000 was Van Rooij met Gijs Jongma organisator van de MEGAbrainstorm,[2] en verscheen hieromtrent op 21 januari 2000 op het 8 uur journaal. Tijdens zijn studietijd speelde hij toetsen, accordeon en mondharmonica in de Eindhovense band Lijn7.

In Delft afstudeerde hij af op een 'suffe' installatie voor gevelreiniging, terwijl zijn ambitie eigenlijk uitging naar het ontwerpen van een 'vliegende strandtent'. Ontwerpen voor deze vliegende strandtent zijn jaren later nog wel vervaardigd door Natwerk, maar van realisatie is het nooit gekomen.

Natwerk

Op 1 januari 2005 richtte Coen met studievriend Frank de Ruwe Creative Studio Nat op, met als antikraak werkplek de Van Gendthallen op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Na enkele succesvolle projecten, waaronder een eigen desingcollectie, decoropdrachten voor houseparty's als Sensation en Mysteryland van ID&T en diverse guerilla (marketing)stunts veranderde de naam in Natwerk. In 2007 verliet Coen Natwerk.

2.1

In 2012 en 2013 ondernam Coen enkele creatieve projecten onder de naam 2.1 ('de vernieuwde versie van mezelf'), zoals de vormgeving van de expositie over de Tilburgse Kermis in het BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur)

CHOP-CHOP-CHOp / Tilburgse kermis expositie / 2012
CHOP-CHOP-CHOp / Tilburgse kermis expositie / 2012

, een kunstwerk genaamd de 'Ik-ben Robot' op het terrein van psychiatrische kliniek de Grote Beek in Eindhoven

IK-Ben Robot / 2012
IK-Ben Robot / 2012


en luchtfiets de 'Skycyle', welke gepresenteerd werd in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week.

Skycycle 2013
Skycycle 2013

Once

Sinds 2015 werkt hij als zelfstandig 'ideeënkanon' onder de naam Once (een anagram voor zijn voornaam Coen en verwijzend naar het eenmalige karakter van zijn werk). Coen is multiinstrumentalist, en wordt steeds vaker gevraagd als pianist in verschillende openbare gelegenheden in Eindhoven.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 Coen van Rooij, Linkedin profiel. Geraadpleegd 12-11.2019.
  2. º Jan-Eidse van Melle, "Weg met het lekkende melkpak," Delta, TU Delft, 27 januari 2000.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow