Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Codewisseling: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(vanaf http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Codewisseling&action=edit)
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Codewisseling''' is een in de [[sociolinguïstiek]] gebruikte term voor een bepaalde vorm van taalmenging, waarbij tijdens een [[gesprek]] tussen twee of meer gesprekspartners schijnbaar willekeurig van de ene op de andere [[taal]] wordt overgeschakeld. Dit wordt vooral veel gedaan door mensen met een grote [[taalvaardigheid]].
'''Codewisseling''' is een in de [[sociolinguïstiek]] gebruikte term voor een bepaalde vorm van taalvermenging, waarbij tijdens een [[gesprek]] tussen twee of meer mensen schijnbaar willekeurig van de ene op de andere [[taal]] wordt overgeschakeld. Dit verschijnsel doet zich vooral voor wanneer de gesprekspartners een grote [[taalvaardigheid]] bezitten.


Codewisseling kan zowel op de grens van twee opeenvolgende [[zin (taalkunde)|zinnen]] als binnen een en dezelfde zin plaatsvinden. In het laatste geval wordt ook wel gesproken van intrasententiële codewisseling.<ref>http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:YBksTeccENQJ:www.lotpublications.nl/publish/articles/002421/bookpart.pdf+codewisseling+sociolinguistiek&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgFcvS1kQ1ZkMXX9IMttGUpaGTYQb1FhH_-I6yEPThPQXbLdpQdioW1Co7BHNjmKWVMpEeZpnsa12jgCfe63TTQHI9H4d0GAzeuaxdz0gM6YTirubgmn9m_Tsu-6sKjpave0ZJU&sig=AHIEtbRcUCsBsiA4FLMxUkoPL3Zw-LI_4w</ref> Bij codewisseling op de grens van twee zinnen speelt vaak het feit dat de volgende zin aan een nieuwe gesprekspartner is gericht, met een andere [[moedertaal]] dan die van de gesprekspartner aan wie de voorafgaande zin was gericht.  
Codewisseling kan op de grens van twee opeenvolgende [[zin (taalkunde)|zinnen]] plaatsvinden, of binnen een en dezelfde zin. In het laatste geval wordt ook wel gesproken van intrasententiële codewisseling.<ref>http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:YBksTeccENQJ:www.lotpublications.nl/publish/articles/002421/bookpart.pdf+codewisseling+sociolinguistiek&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgFcvS1kQ1ZkMXX9IMttGUpaGTYQb1FhH_-I6yEPThPQXbLdpQdioW1Co7BHNjmKWVMpEeZpnsa12jgCfe63TTQHI9H4d0GAzeuaxdz0gM6YTirubgmn9m_Tsu-6sKjpave0ZJU&sig=AHIEtbRcUCsBsiA4FLMxUkoPL3Zw-LI_4w</ref> Bij codewisseling op de grens van twee zinnen speelt vaak het feit dat de volgende zin aan een nieuwe gesprekspartner is gericht, met een andere [[moedertaal]] dan die van de gesprekspartner aan wie de voorafgaande zin was gericht.  


Een doel van codewisseling kan het tot uiting brengen van een gemengde identiteit zijn, zoals bij het door elkaar heen gebruiken van [[Spaans]] en [[Amerikaans Engels]] dat door inwoners van [[Puerto Rico]] wordt gedaan.<ref>Appel, René, et al. (1991). ''Inleiding tot de algemene taalwetenschap''</ref>     
Een mogelijk doel van codewisseling kan het tot uiting brengen van een gemengde identiteit zijn, zoals bij het door elkaar heen gebruiken van [[Spaans]] en [[Amerikaans Engels]] dat door inwoners van [[Puerto Rico]] wordt gedaan.<ref>Appel, René, et al. (1991). ''Inleiding tot de algemene taalwetenschap''</ref>     


{{Appendix}}  
{{Appendix}}  

Versie van 28 jul 2011 15:20

Codewisseling is een in de sociolinguïstiek gebruikte term voor een bepaalde vorm van taalvermenging, waarbij tijdens een gesprek tussen twee of meer mensen schijnbaar willekeurig van de ene op de andere taal wordt overgeschakeld. Dit verschijnsel doet zich vooral voor wanneer de gesprekspartners een grote taalvaardigheid bezitten.

Codewisseling kan op de grens van twee opeenvolgende zinnen plaatsvinden, of binnen een en dezelfde zin. In het laatste geval wordt ook wel gesproken van intrasententiële codewisseling.[1] Bij codewisseling op de grens van twee zinnen speelt vaak het feit dat de volgende zin aan een nieuwe gesprekspartner is gericht, met een andere moedertaal dan die van de gesprekspartner aan wie de voorafgaande zin was gericht.

Een mogelijk doel van codewisseling kan het tot uiting brengen van een gemengde identiteit zijn, zoals bij het door elkaar heen gebruiken van Spaans en Amerikaans Engels dat door inwoners van Puerto Rico wordt gedaan.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow