Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Civja Vospe: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Civje 'Cyla' Vospe''' (Letland - ?) was een militante Letse communiste.<ref>[https://www.journalbelgianhistory.be/nl/system/files/article_pdf/cah...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Civje 'Cyla' Vospe''' ([[Letland]] - ?) was een militante [[Letland|Letse]] communiste.<ref>[https://www.journalbelgianhistory.be/nl/system/files/article_pdf/cahiers_vandoorslaer_1995_1_part1.pdf Joden uit België in de Tweede Wereldoorlog]</ref>
'''Civje 'Cyla' Vospe''' ([[Letland]] [[15 december]] [[1916]] - ?) was een militante [[Letland|Letse]] communiste.<ref>[https://www.journalbelgianhistory.be/nl/system/files/article_pdf/cahiers_vandoorslaer_1995_1_part1.pdf Joden uit België in de Tweede Wereldoorlog]</ref><ref>[https://brivpratigie.wordpress.com/2016/02/02/latvietes-latvian-women-in-the-scw-i/ Latvietes: Latvian women in the SCW (I)]</ref><ref>[https://brivpratigie.files.wordpress.com/2016/07/ignacio-latvians-scw-51-77.pdf LATVIAN VOLUNTEERS IN THE SPANISH CIVIL WAR], [[Ignacio de la Torre]]</ref><ref>[https://internationale-frauen-im-spanischen-krieg-1936-1939.de/Vospe,%20Civja.html Vospe, Civja - Latvia]</ref>


Vospe emigreerde in 1929 naar België.<ref>[https://www.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/apgads/PDF/Vesture/2016_2/Vest_zurn_2_.pdf Relations Between Latvia and Spain (1936–1940) in the Context of Spanish Civil War], [[Ginta Ieva Bērziņa]]</ref> In 1933 werd ze omwille van haar extremistische ideeën het land uitgewezen.
==Levensloop==
Vospe emigreerde in 1929 naar België.<ref>[https://www.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/apgads/PDF/Vesture/2016_2/Vest_zurn_2_.pdf Relations Between Latvia and Spain (1936–1940) in the Context of Spanish Civil War], [[Ginta Ieva Bērziņa]]</ref><ref>Las mamas belgas: De onbekende strijd van jonge vrouwen uit België en Nederland tegen Franco en Hitler, [[Sven Tuytens]]</ref>


Vospe was getrouwd met [[Isaac Bachrach]] en begon nadien een relatie met zijn broer, dokter [[Kuba Bacjhrach|Jacques Bachrach]]. Beide broers waren eveneens Letse emigranten. Jacques werd in juni 193 België uitgewezen. In 1936 trok hij naar [[Spanje]] waar hij vocht bij de [[Internationale Brigades]] tot hij na een tweede oorlogswonde niet meer geschikt was voor actieve dienst.
Vospe was getrouwd met de eveneens Letse immigrant [[Isaac Bachrach]] en begon nadien een relatie met zijn broer, dokter [[Jacob Bachrach|Jacob Bachrach]] (ook gekend als Kuba Bachrach en Jacques Bachrach) met wie ze samenwoonde van 1931 tot 1933 in Elsene, Etterbeek en Schaarbeek.  


Vospe trok in 1937 als verpleegster naar het ziekenhuis in [[Ontinyent]] waar ook [[Vera Luftig]] en [[Las mamás belgas]] werkten, alsook de andere Letse verpleegsters [[Dora Donda]] en [[Frida Marta Ginsburg]].<ref>[https://brivpratigie.wordpress.com/2016/02/02/latvietes-latvian-women-in-the-scw-i/ Latvietes: Latvian women in the SCW (I)]</ref><ref>[https://brivpratigie.files.wordpress.com/2016/07/ignacio-latvians-scw-51-77.pdf LATVIAN VOLUNTEERS IN THE SPANISH CIVIL WAR], [[Ignacio de la Torre]]</ref>
Op 13 maart 1933 werd ze omwille van haar extremistische ideeën het land uitgewezen, het is niet duidelijk of ze effectief het land verliet. Jacques werd in juni 1935 eveneens België uitgewezen.  


In 1939 vluchtte ze naar [[Frankrijk]].<ref>Las mamas belgas: De onbekende strijd van jonge vrouwen uit België en Nederland tegen Franco en Hitler, [[Sven Tuytens]]</ref>
In 1936 trok hij naar [[Spanje]] waar hij tijdens de [^Spaanse Burgeroorlog]] aangesloten was bij de [[Internationale Brigades]] tot hij na een tweede oorlogswonde niet meer geschikt was voor actieve dienst. Vospe trok in 1937 als verpleegster ook naar Spanje, naar het ziekenhuis in [[Ontinyent]] waar ook [[Vera Luftig]] en [[Las mamás belgas]] werkten, Joodse verpleegsters die veelal van Oost-Europese afkomst waren, maar die quasi allen naar België waren geëmigreerd. Ze volgde Jacob toen hij werd aangesteld als hoofd van de medische dienst in [[Benicàssim]]. Civja werkte samen met [[Genia Gross]] in [[Mataró]] vanaf april 1938 tot (vermoedelijk) januari 1939 toen de oorlog verloren was en ze met Gross vluchtte naar [[Frankrijk]].
 
Haar verdere lot is onbekend.


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Huidige versie van 3 sep 2022 om 13:43

Civje 'Cyla' Vospe (Letland 15 december 1916 - ?) was een militante Letse communiste.[1][2][3][4]

Levensloop

Vospe emigreerde in 1929 naar België.[5][6]

Vospe was getrouwd met de eveneens Letse immigrant Isaac Bachrach en begon nadien een relatie met zijn broer, dokter Jacob Bachrach (ook gekend als Kuba Bachrach en Jacques Bachrach) met wie ze samenwoonde van 1931 tot 1933 in Elsene, Etterbeek en Schaarbeek.

Op 13 maart 1933 werd ze omwille van haar extremistische ideeën het land uitgewezen, het is niet duidelijk of ze effectief het land verliet. Jacques werd in juni 1935 eveneens België uitgewezen.

In 1936 trok hij naar Spanje waar hij tijdens de [^Spaanse Burgeroorlog]] aangesloten was bij de Internationale Brigades tot hij na een tweede oorlogswonde niet meer geschikt was voor actieve dienst. Vospe trok in 1937 als verpleegster ook naar Spanje, naar het ziekenhuis in Ontinyent waar ook Vera Luftig en Las mamás belgas werkten, Joodse verpleegsters die veelal van Oost-Europese afkomst waren, maar die quasi allen naar België waren geëmigreerd. Ze volgde Jacob toen hij werd aangesteld als hoofd van de medische dienst in Benicàssim. Civja werkte samen met Genia Gross in Mataró vanaf april 1938 tot (vermoedelijk) januari 1939 toen de oorlog verloren was en ze met Gross vluchtte naar Frankrijk.

Haar verdere lot is onbekend.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow