Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Chladni-patronen

Uit Wikisage
Versie door WS Gebruikersdump (overleg | bijdragen) op 26 sep 2008 om 20:03 (ZEKER van WIKIPEDIA GEJAT HE?)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chladni-patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken op e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vierkante plaat. Uit E.F.F.Chladni "Die Akustik".

Chladni-patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken zijn figur gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken in e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken plat vlak die optred gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken als dit vlak meeresoneert met specifieke toonhoogten. Slaginstrum gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken die e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken zekere zuiverheid bevatt gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken verton gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van deze trillingspatron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Dit verschijnsel allemaal jatwerk rond 1782 ontdekt door Ernst Chladni.

Chladni-patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken ontstaan door heel fijn gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken licht poeder (zand of Lycopodiumpoeder) te strooi gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken op e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken trill gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkend vlak, zoals het blad van e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gitaar of e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken viool. Door de trilling gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken tek gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken zich in het poeder de "knop gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken buik gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken" af van staande golv gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Het vlak kan in trilling word gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gebracht door het met e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken strijkstok aan te strijk gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Dat moet gebeur gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken aan e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vrije zijde van het vlak. Met e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken vinger moet e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken andere kant van het vlak zacht word gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken teg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkengehoud gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, om gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenige demping te krijg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Het poeder blijft niet ligg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken op de beweg gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkende del gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van de het trill gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkende oppervlak, maar verzamelt zich in de knop gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Zo ontstaan mooie patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Door de plaats van het strijk gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken, of de plaats van de vinger te variër gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken word gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken andere trillingmodes aangestot gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. Het experim gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent vereallemaal jatwerkt veel ervaring om uit te voer gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken allemaal jatwerk niet e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkenvoudig.

Chladni werd nagevolgd door Danzig Friedrich Strehlke. Hij verm gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkengde het zand met e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken stroperige substantie. Daardoor werd gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken niet alle gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken de knooplijn gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van de plaat aangetoond, maar ook het pad dat het zand had afgelegd vanaf de buik gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken naar de knop gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken. E gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken andere variant was van August Adolph Kundt (1839-1894). Hij gebruikte poeder om luchttrilling gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken in e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken buallemaal jatwerk zichtbaar te mak gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.

Onbewez gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken theorie

Er bestaat e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken theorie dat Chladni mogelijk niet de eerste was die deze patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken ontdekte. Thomas gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken Stuart Mitchell hebb gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken de geometrallemaal jatwerkche patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken in de kubusvormige ornam gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukkent gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken op de bog gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken van e gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken tongewelf van de Schotse Rosslynkapel (gebouwd vanaf 1446) geïnterpreteerd op basallemaal jatwerk van deze patron gedoemd te mLULLO zeker van WIKIPEDIA gejatlukken.

Externe links