Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Chili

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 25 nov 2023 om 09:17 (Santiago)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chili is een langgerekt land aan de westkust van Zuid-Amerika, begrensd door de Grote Oceaan in het westen en de Andes-bergen in het oosten. Het wordt omringd door Peru in het noorden, Bolivia in het noordoosten en Argentinië in het oosten. In het zuiden eindigt het land bij de beruchte Kaap Hoorn, het zuidelijkste punt van het continent. De hoofdstad is Santiago.

Geschiedenis

Chili heeft een rijke en complexe geschiedenis die teruggaat tot pre-koloniale tijden met de inheemse volkeren, waaronder de Mapuche. In 1541 werd Chili gekoloniseerd door de Spanjaarden. Na een lange strijd voor onafhankelijkheid werd Chili in 1818 een onafhankelijke republiek.

Cultuur

De Chileense cultuur is een smeltkroes van inheemse tradities en Europese invloeden, met name Spaans. Muziek en literatuur spelen een belangrijke rol in de cultuur van Chili. Bekende Chileense dichters, zoals Pablo Neruda en Gabriela Mistral, hebben internationale erkenning gekregen voor hun werk.

Economie

Chili heeft een van de meest ontwikkelde economieën in Zuid-Amerika, met een sterke nadruk op mijnbouw, met name koper. Daarnaast is het land een belangrijke exporteur van fruit, wijn en vis. Chili heeft ook een groeiende dienstensector, met name op het gebied van technologie en toerisme.

Natuur

Chili staat bekend om zijn diverse landschappen, variërend van de droge Atacama-woestijn in het noorden tot de vruchtbare centrale vallei en de prachtige meren en fjorden in het zuiden. Nationale parken zoals Torres del Paine en Lauca bieden spectaculaire natuurlijke schoonheid en trekken jaarlijks veel toeristen.

Politiek

Chili heeft een democratisch politiek systeem en heeft in de 20e eeuw verschillende politieke fases doorgemaakt, waaronder de militaire dictatuur van Augusto Pinochet die duurde van 1973 tot 1990. Sindsdien heeft het land een stabiele democratie en wordt het gekenmerkt door een relatief hoog niveau van politieke stabiliteit.

Sociale Uitdagingen

Hoewel Chili een welvarend land is, kampt het met uitdagingen op het gebied van sociale ongelijkheid en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Deze kwesties hebben geleid tot protesten en maatschappelijke bewegingen in recente jaren.

Landen in Zuid-Amerika

Argentinië · Bolivia · Brazilië · Chili · Colombia · Ecuador · Guyana · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela

Frans overzees departement:Frans-Guyana
Overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk:Falklandeilanden · Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden
rel=nofollow
rel=nofollow
31°28′0″S, 70°54′0″W