Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

CREW: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=CREW&oldid=50762724 12 jan 2018 Oliviervd 11 jan 2018)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=CREW&oldid=56798099 25 jul 2020 ‎ Theo Oppewal)
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''CREW''' is een experimenteel gezelschap, opgericht in 1991 door [[Eric Joris]] die aan de hand van hun projecten zichtbaar wil maken hoe technologie ons verandert. De kunstvorm die CREW hiervoor gebruikt is [[immersie (virtual reality)|immersie]].  
'''CREW''' is een [[Vlaanderen|Vlaams]] kunstenaarscollectief, in 1991 opgericht door de kunstenaar Eric Joris. Hun [[interdisciplinariteit|interdisciplinaire]] [[kunst]]projecten betreffen de [[Immersie (virtual reality)|immersie]]: het idee hebben in een digitale omgeving fysiek aanwezig te zijn.


== Scientific Fiction ==
Het collectief ontvangt structurele subsidie van de Vlaamse overheid en via het kunstproject Dreamspace van de [[Europese Unie]].<ref>[http://stimuleringsfonds.nl/nl/toekenningen/cape_drop_dog/3925/ Toekenningen: C.a.p.e. Drop-Dog], Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Geraadpleegd 25 juli 2020.</ref>


Scientific fiction omschrijft de werkwijze van Eric Joris met een internationaal netwerk van kunstenaars en wetenschappen. Daar waar [[Sciencefiction]] een fantastisch genre is in de literatuur en de toekomst schildert., is Scientific fiction een methode die de toekomst zichtbaar maakt door nieuwe mogelijkheden in het heden te creëeren.<ref> [http://www.crewonline.org/art/, website CREW: Art] </ref>
== Werkwijze ==
Eric Joris omschrijft zijn werkwijze als "een methode die de toekomst zichtbaar maakt door nieuwe mogelijkheden in het heden te creëren"<ref>[http://www.crewonline.org/ Website CREW]</ref>. Daarbij werkt hij in het collectief samen met andere kunstenaars en wetenschappers. In zijn projecten onderzoekt hij de interactieve technologie en de immersiviteit, vanuit een [[Utopie|utopisch]] idee. De projecten van CREW variëren van individuele [[performance]]s en [[Installatie (kunstwerk)|installatiekunst]] tot wetenschappelijke onderzoeksopstellingen en interventies in de publieke ruimte. Het werk van CREW was te zien op de [[Shanghai World Expo]] en op conferenties in Europa, China en de Verenigde Staten.


De immersieve projecten van CREW plaatsen de toeschouwer in het centrum van de ervaring en onderzoeken het potentieel van immersiviteit en state-of-the-art interactieve technologie. Eric Joris' geloof in de utopia, de zoektocht naar een medium die zowel onze ervaring verruimt als ontleed, vormt de rode draad doorheen zijn werk. De projecten van CREW variëren tussen isomorfe, individuele performances en installatiekunst tot wetenschappelijke onderzoeksopstellingen en interventies in de publieke ruimte. CREW's werk was reeds te zien op tal van podia binnen en buiten Europa, Shangai World Expo, maar ook op wetenschappelijk conferenties in Europa, [[China]] en de [[Verenigde Staten|VSA]].
CREW maakt deel uit van het kunstproject Dreamspace, waarbij tools worden ontwikkeld voor creatieve professionals om performances te combineren met video's en digitaal gegenereerde beelden.


CREW is partner van het multidisciplinair onderzoeksconsortium [[Dreamspace]], een ontwikkelaar van tools die creatieve professionals de kans geven  om live performances, video en digitaal gegenereerde beelden in realtime met elkaar te combineren.
== Producties ==
=== Crash ===
Performances laten een combinatie zien van 360° Omni Direction Video (ODV) en [[head-mounted display]] (HMD) om een alternatieve realiteit (AltR) te creëren. Als mensen uit het publiek zich verplaatsen, ervaren zij de [[virtuele werkelijkheid|virtuele wereld]] vanuit hun eigen bewegingen. Met dit gegeven werd de performance Crash (2004) gemaakt. Het spel tussen de werkelijke tijd en het tevoren opgenomen materiaal was typerend voor het toenmalig werk van CREW.


=='AltR'==
=== C.a.p.e. ===
Onder de noemer C.a.p.e. worden sinds 2010 performances gemaakt. Het publiek kan met een videobril, (motion) trackers en een hoofdtelefoon nieuw gecreëerde filmbeelden zien.


CREW is de allereerste organisatie die immersieve performances ontwikkelt waarin een combinatie  van 360° Omni Direction Video  (ODV) enerzijds en [[Head-mounted display]] (HMD) anderzijds gemaakt wordt om een 'Alternatieve Realiteit' ('AltR') te creëeren. Anders dan zittende of staande [[virtuele werkelijkheid]] (VR) applicaties, stelt CREW's 'Altr' de fysieke ervaring centraal. Door het verplaatsen, ervaart de gebruiker de virtuele wereld vanuit zijn eigen lichaam. Deze ideologie resulteerde in ''Crash'', een performance uit 2004 waarin de belichaming als uitgangspunt gebruikt wordt. Het spel tussen de reëele tijd en vooraf opgenomen materiaal is typerend voor het werk van CREW tijdens deze periode, en plaatste de 'immersanten' voorop als protagonist van het gebeuren.
=== Overzicht van producties ===
 
* ''Absence'', 2015 (Eric Joris en [[Peter Verhelst]]), productie door CREW Eric Joris en [[NTGent]]
== C.A.P.E ==
* ''EXPLORER/Prometheus Unchained'', 2015 (Eric Joris en Urland), productie door CREW Eric Joris en [[Productiehuis Rotterdam]]
Met C.A.P.E creëert CREW een performance vorm die de toeschouwer middenin het gebeuren zet. C.A.P.E. verplaatst ons naar de binnenkant van het gefilmde beeld aan de hand van gebruik te maken van CAVE. Deze ervaring wordt mogelijk gemaakt door midel van een speciaal ontworpen videobril, (motion) trackers en een hoofdtelefoon. Dankzij deze tools wordt het mogelijk doorheen de performance nieuwe realiteiten te verkennen.
* ''C.a.p.e. Anima'', 2014 (creatie van CREW en [[Anima Eterna Brugge]], gedirigeerd door [[Jos Van Immerseel]], in commissie van [[Concertgebouw (Brugge)]]
 
Sinds 2010 ontwikkelt CREW C.A.P.E creaties die elk op zich het potentieel van het concept verder onderzoeken en de grenzen van het medium aftasten.
 
==Producties <ref>[http://www.crewonline.org/art/projects, website CREW: projecten] </ref>==
* ''Absence'', 2015 (Eric Joris and [[Peter Verhelst]]), productie door CREW Eric Joris en NTGent
* ''EXPLORER/Prometheus Unchained'', 2015 (Eric Joris and Urland), productie door CREW Eric Joris en Productiehuis Rotterdam
* ''C.a.p.e. Anima'', 2014 (creatie van CREW en Anima Eterna (Brugge)), gedirigeerd door [[Jos van Immerseel]], in commissie van [[Concertgebouw (Brugge)]]
* ''Centrifuga'', 2013
* ''Centrifuga'', 2013
* ''C.a.p.e. Vooruit/STAM'', 2013
* ''C.a.p.e. Vooruit/STAM'', 2013
* ''aXes'', 2013
* ''aXes'', 2013
* ''C.a.p.e. KIT'', 2013 (Eric Joris and Chantalla Pleiter)
* ''C.a.p.e. KIT'', 2013 (Eric Joris en [[Chantalla Pleiter]])
* ''C.a.p.e. Tohoku'', 2012
* ''C.a.p.e. Tohoku'', 2012
* ''NoHorizon'', 2012
* ''NoHorizon'', 2012
Regel 42: Regel 39:
* ''Kaufhaus Inferno'', 1999
* ''Kaufhaus Inferno'', 1999


== Externe link ==
* [http://www.crewonline.org/ www.crewonline.org], officiële website van CREW


{{Appendix|2=
{{Appendix}}
 
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q21592093}}  
{{references}}
 
== Literatuur ==
* Maaike Bleeker, Jon Foley Sherman, Eirini Nedelkopolou (editors).''Performance and phenomenology. Traditions and Transformations'', Routledge, 2015. {{ISBN|978-1-13-880551-4}}
* Eric Joris (propos recueilli et trasncrit par Mireille Losco-Lena et Izabella Pluta).''LIVE ARTS,LIVE MEDIA, recherche scientifique versus recherche artistique dans le travail de la compagnie CREW Eric Joris'', "Ligeia", 2015
* Eirini Nedelkopoulou, Mary Oliver.''Editorial, International Journal of Performance Arts and Digital Media, 10:2, 125-129"", DOI:10.1080/14794713.2014.946265, {{ISSN|1479-4713}} (Print).
* Catherine Bouko.''Interactivity and immersion in a media-based performance'',Participations Journal of audience and reception studies, Volume 11, Issue 1.
* Bleumers, L.,Van den Broeck, W.,Lievens, B., and Pierson,J.''Extending the field of view: a human-centred design perspective on 360°TV, ''Behaviour & Information Technology'''', 33(8), 800-814, 2014.
* Nele Wijnants.''De binnenkant van het beeld: een kunsthistorisch onderzoek naar immersie, theatraliteit en ervaring'', Antwerp, Universiteit Antwerpen, Faculteit Letteren & Wijsbegeerte, 2013
* Decock,J.,Van Looy,J.,Bleumers,L.,Bekaert,P.''The Pleasure of Being (There?):An Exlorative Study into the Effects of Presence and Identification on the Enjoyment of an Interactive Theatrical Performance using Omni-Directional Video'', AI & Society, 2013.
* Bleumers,L., Lievens,B., Pierson,J."From Sensory Dream to Television Format: Gathering User Feedback on the Use and Experience of Omnidirectional Video-based Solutions'', ''Proceedings of the International Society for Presence Research Annual Conference'', Edinburgh, Scotland: Edinburgh Napier University, 2011.
* Sigrid Merx. ''From doing to performing phenomenology: implications and possibilities'', in: Foundations of Science, Vol.16.3, 2011
* Vanhoutte, Kurt. Wijnants, Nele. ''Performing phenomenology: negotiating presence in intermedial theatre'', in: Foundation of Science, {{ISSN|1233-1821}} - 16:2-3, pp.275-284, 2011.
* Klich, R and Scheer, E. ''Multimedia Performance''. Basingstoke: Palgrave, 2011.
* Catherine, Bouko and Natacha, Slater.''Identity, Otherness and the virtual double'', ''Technoetic Arts: a journal of speculative research'', Vol.9., N°1, pp.17-30,2011.
* Vanhoutte, Kurt.''Two-fold origin: performing hybrids between theatre and media''. Contemporary theatre review, {{ISSN|1048-6801}} -20:4, pp.475-485, 2010.
* Vanhoutte, Kurt. Wijnants, Nele.''Instance: the work of CREW with Eric Joris Mapping intermediality in performance/Bay-Cheng, Sarah/edit.'', Amsterdam, 2010, pp.&nbsp;69–75, {{ISBN|978-90-8964-255-4}}.
* Vanhoutte, Kurt. Wijnants, Nele.''Pending Presence: negotiating the space in between Space cowboys: how art creates, networks and visualises hybrid spaces'', Genk, Media and Design Academy,pp.&nbsp;58–72, 2009.
 
==Bronnen==
* {{cite journal
  |url=http://www.theatre.lv/old2_theatre-fit.org/downloads/D_Feherova_Rex.pdf
  |title=How to be in, not out
  |first=Daria|last=Feherova
  |journal=Spielart
  |date=November 17, 2007
  |publisher=Mobile Lab for Theatre Art
}}
* {{cite web
  |url=http://people.brunel.ac.uk/bst/vol12/robinnelson/robinnelson.pdf
  |first=Robin|last=Nelson
  |title=CREW’s Terra Nova: experiencing modes of immersion in actual-virtual space
  |publisher=Brunel University London
  |accessdate=24 July 2015
}}
* {{cite web
  |url=http://www.dreamspaceproject.eu/dyn/1435759055269/D7.1.3_V1.2_300615.pdf
  |title=Report on DREAMSPACE workshop
  |author=The Foundry
  |date=30 June 2015
  |accessdate=24 July 2015
}}
* {{cite journal
  |url=http://www.participations.org/Volume%2011/Issue%201/15.pdf
  |title=Interactivity  and  immersion  in  a  media-based performance
  |first=Catherine|last=Bouko
  |journal=Participations: Journal of Audience & Reception Studies
  |volume=11|number=4
  |date=May 2014
 
}}
* {{cite web|url=http://v2.nl/archive/people/eric-jofris |title=Eric Joris — V2_Institute for the Unstable Media |publisher=V2.nl |date=2009-04-15 |accessdate=2015-07-24}}
* {{cite web
  |url=http://nordhjem.net/wp-content/uploads/2013/01/ARt2_nordhjem.pdf
  |title=Penetrating Deeper Into the Temporal Lobe
  |first=Barbara|last=Nordhjem
  |publisher=Barbara Nordhjem
  |date=January 2013
  |accessdate=24 July 2015
}}
* {{cite journal
  |url=http://www.theatre.lv/old2_theatre-fit.org/downloads/P.Bailey_Rex.pdf
  |title=O. Rex: review
  |first=Pippa|last=Bailey
  |journal=Spielart
  |date=17 November 2007
 
}}
* {{cite web
  |url=http://www.flandersartsinstitute.be/wp-content/uploads/2015/05/Classical-NEXT_2015_version4.pdf
  |title=Crew
  |publisher=Flanders Art Institute
  |date=May 2015
  |accessdate=24 July 2015
}}
 
 
 
}}
 
 
 
 
[[Categorie:Videokunst]]
[[Categorie:Videokunst]]
[[Categorie:Theater in Vlaanderen]]
[[Categorie:Theater in Vlaanderen]]

Huidige versie van 2 aug 2020 om 11:46

CREW is een Vlaams kunstenaarscollectief, in 1991 opgericht door de kunstenaar Eric Joris. Hun interdisciplinaire kunstprojecten betreffen de immersie: het idee hebben in een digitale omgeving fysiek aanwezig te zijn.

Het collectief ontvangt structurele subsidie van de Vlaamse overheid en via het kunstproject Dreamspace van de Europese Unie.[1]

Werkwijze

Eric Joris omschrijft zijn werkwijze als "een methode die de toekomst zichtbaar maakt door nieuwe mogelijkheden in het heden te creëren"[2]. Daarbij werkt hij in het collectief samen met andere kunstenaars en wetenschappers. In zijn projecten onderzoekt hij de interactieve technologie en de immersiviteit, vanuit een utopisch idee. De projecten van CREW variëren van individuele performances en installatiekunst tot wetenschappelijke onderzoeksopstellingen en interventies in de publieke ruimte. Het werk van CREW was te zien op de Shanghai World Expo en op conferenties in Europa, China en de Verenigde Staten.

CREW maakt deel uit van het kunstproject Dreamspace, waarbij tools worden ontwikkeld voor creatieve professionals om performances te combineren met video's en digitaal gegenereerde beelden.

Producties

Crash

Performances laten een combinatie zien van 360° Omni Direction Video (ODV) en head-mounted display (HMD) om een alternatieve realiteit (AltR) te creëren. Als mensen uit het publiek zich verplaatsen, ervaren zij de virtuele wereld vanuit hun eigen bewegingen. Met dit gegeven werd de performance Crash (2004) gemaakt. Het spel tussen de werkelijke tijd en het tevoren opgenomen materiaal was typerend voor het toenmalig werk van CREW.

C.a.p.e.

Onder de noemer C.a.p.e. worden sinds 2010 performances gemaakt. Het publiek kan met een videobril, (motion) trackers en een hoofdtelefoon nieuw gecreëerde filmbeelden zien.

Overzicht van producties

  • Absence, 2015 (Eric Joris en Peter Verhelst), productie door CREW Eric Joris en NTGent
  • EXPLORER/Prometheus Unchained, 2015 (Eric Joris en Urland), productie door CREW Eric Joris en Productiehuis Rotterdam
  • C.a.p.e. Anima, 2014 (creatie van CREW en Anima Eterna Brugge, gedirigeerd door Jos Van Immerseel, in commissie van Concertgebouw (Brugge)
  • Centrifuga, 2013
  • C.a.p.e. Vooruit/STAM, 2013
  • aXes, 2013
  • C.a.p.e. KIT, 2013 (Eric Joris en Chantalla Pleiter)
  • C.a.p.e. Tohoku, 2012
  • NoHorizon, 2012
  • C.a.p.e. Pierrefonds, 2010
  • BOLSCAN, 2010
  • Line-Up, 2009
  • EUX, 2009
  • W(Double U), 2008
  • O_Rex,1.3., 2008
  • U_Ranging Standstill, 2006
  • Crash, 2004
  • Philoctetes, 2002
  • Icarus, 2001
  • N.M., 2001
  • Kammerspiel, 1999
  • Kaufhaus Inferno, 1999

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Toekenningen: C.a.p.e. Drop-Dog, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Geraadpleegd 25 juli 2020.
  2. º Website CREW
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow