Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

C.S.A.C. Fides Quadrat Intellectum

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Corpus Studiosorum in Academia Campensi Fides Quadrat Intellectum (FQI) is een studentenvereniging in Kampen. Ze is verbonden aan de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg). De vereniging komt voort uit het op 6 december 1863 opgerichte studentencorps. De naam 'Fides Quaerit Intellectum' werd tien jaar later aangenomen. In juni 1879 is FQI vanwege partijvorming binnen de vereniging door docenten van de universiteit opgeheven. De inventaris werd in beslag genomen door de toenmalige rector Helenius de Cock (zoon van Hendrik de Cock). In oktober van hetzelfde jaar werd FQI heropgericht. Vanwege de vrijmaking werd in 1944 de universiteit in twee delen gesplitst waardoor ook een scheiding binnen FQI ontstond. Dit leidde ertoe dat er in verband met wettechnische bepalingen een nieuwe vereniging (met nagenoeg dezelfde naam) opgericht moest worden die zichzelf als voortzetting van het oude corps kon beschouwen. Aan de (thans) Protestantse Theologische Universiteit die eveneens in Kampen gevestigd is, hangt nog altijd het vaandel met de oorspronkelijke naam.

Vanaf 1890 onderhield FQI banden met de Gereformeerde Studentenvereniging "Hendrik de Cock" (later S.S.R.) en vanaf 1898 met het studentencorps aan de Vrije Universiteit Amsterdam (Nil Desperandum Deo Duce). Tegenwoordig is de vereniging lid van het LCGS en van POINT, een samenwerkingsverband van studieverenigingen theologie uit Apeldoorn, Kampen, Leiden en Utrecht.

Vanaf 1925 bestaan er onder FQI disputen. Het tweede dispuut dat werd opgericht, de Oratorische Vereeniging CH.R.Y.S.O.S.T.O.M.O.S., is in 2001 opgeheven. Thans kent FQI 5 disputen: Phoenix (1981), C.L.A.V.I.S. (1995), T.A.U.R.O.S. (2000), NSjF (2003), en L.U.X.O.R. (2008).

FQI is nauw verbonden aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) en de leden zijn dan ook uitsluitend studenten aan deze Universiteit. Het Corps telt ongeveer 60 leden met aan het hoofd een vierkoppige senaat. Kernactiviteit van FQI is de soos elke donderdagavond en de tweewekelijkse bijbelstudies. Verder wordt het jaar gevuld met Corpsvergaderingen, de Introductie Periode waarin de novieten worden ontgroend en lezingen (recent onder andere door Antoine Bodar, Harry Kuitert, kardinaal Simonis en Andries Knevel).

Bekende ereleden

Bekende oudleden

Externe link

rel=nofollow
rel=nofollow