Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Buijtendijk bv: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Buijtendijk_bv&diff=cur&oldid=46565671 HBNB 22 apr 2016)
(Aanvulling uit http://nl.wikipedia.org/w/index.&oldid=46564944 22 apr 2016 ‎ HBNB)
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<!-- Wat mankeert is een neutraal historisch overzicht dat helder de plaats in de samenleving, de activiteiten en de invloed van het bedrijf aangeeft. Ook wordt er gefocust op personen terwijl wat hun rol was onhelder blijft. Daarna volgt een opsomming van het aanbod met een als referentie gegeven bedrijfsspamlink. In de trivia staat wel heel borstklopperig vermeld dat het bedrijf koninklijk onderscheiden is. -->
<!--[[Bestand:Buijtendijk.jpg|miniatuur|Herbouw pand spoorstraat]]-->  
<!--[[Bestand:Buijtendijk.jpg|miniatuur|Herbouw pand spoorstraat]]-->  
Het familiebedrijf '''Buijtendijk bv''', opgericht in 1914, is een authentiek Helders bedrijf. Buijtendijk is actief in de sector ijzer- en metaalwaren als groothandel en heeft veertien werknemers.<ref>http://www.oozo.nl/bedrijven/den-helder/de-schooten/westoever/485483/buijtendijk-b-v</ref> Het is op meerdere locaties in [[Den Helder]] gevestigd geweest onder andere in de Spoorstraat en Weststraat. Anno 2016 zijn het de derde (Arie Buijtendijk) en vierde generatie (Niels Buijtendijk) die de leiding van het bedrijf hebben.
Het familiebedrijf '''Buijtendijk bv''', opgericht in [[1914]], is een groothandel in ijzer- en metaalwaren en heeft veertien werknemers.<ref>http://www.oozo.nl/bedrijven/den-helder/de-schooten/westoever/485483/buijtendijk-b-v</ref> Het is op meerdere locaties in [[Den Helder]] gevestigd geweest, eerst in de Spoorstraat en later onder meer in de Weststraat. Anno 2016 zijn het de derde (Arie Buijtendijk) en vierde generatie (Niels Buijtendijk) die de leiding van het bedrijf hebben.


==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
===Locatie===
===Locatie===
De wieg van het bedrijf stond aan de Spoorstraat. Adrianus Buijtendijk (1880-1956) gaf houtsnijles en begon in 1914 ook de lesbenodigdheden daarvoor te verkopen.<ref>http://www.rodi.nl/widgets/1840-bedrijf-in-beeld/nieuws/1050875-honderd-jaar-buijtendijk-bv-in-den-heldervierde-generatie-aan-het-roer-bij-ijzerwarenspecialist</ref>  
Adrianus Buijtendijk (1880-1956) gaf houtsnijles en begon in 1914 ook de lesbenodigdheden daarvoor te verkopen.<ref>http://www.rodi.nl/widgets/1840-bedrijf-in-beeld/nieuws/1050875-honderd-jaar-buijtendijk-bv-in-den-heldervierde-generatie-aan-het-roer-bij-ijzerwarenspecialist</ref>
Zes jaar later kon het pand worden verbouwd en het assortiment worden vergroot. In 1939 stapte de 18-jarige zoon van Arie, Freek Buijtendijk, in het bedrijf. In 1943 werd het zaak vergroot door het pand van de naastgelegen drukker over te nemen.
Zes jaar later kon het pand worden verbouwd. In 1939 stapte de 18-jarige zoon van Arie, Freek Buijtendijk, in het bedrijf. In 1943 werd de zaak vergroot door het pand van de naastgelegen drukker over te nemen.
Later in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het pand aan de Spoorstraat [[Den_Helder#Tweede_Wereldoorlog|gebombardeerd]] door een fosforbom. De eerste en tweede generatie van de heren Buijtendijk hebben deze bombardementen overleefd, hoewel Adrianus wel verwondingen opliep. Na een maandenlange herstelperiode kon pas in januari 1944 de winkel weer deels geopend worden, wat in grote mate heeft bijgedragen aan de herbouw van het gehavende Den Helder.
Later in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het pand aan de Spoorstraat [[Den_Helder#Tweede_Wereldoorlog|gebombardeerd]] door een fosforbom. De eerste en tweede generatie van de heren Buijtendijk hebben deze bombardementen overleefd, hoewel Adrianus wel verwondingen opliep. Na een maandenlange herstelperiode kon in januari 1944 de winkel weer deels geopend worden.
In 1954 werd de zaak overgenomen door Freek Buijtendijk, die met zijn vrouw een nieuw pand aan dezelfde Spoorstraat opende.<ref>http://www.ontdekdenhelder.com/2014/03/23/vier-generaties-buijtendijk/</ref> In 1984 verhuisde Buijtendijk naar de Weststraat tegenover de oude Rijkswerf. Het bedrijf had had hier een voor- en achteringang die uitkwam op de Keizersgracht. Toen de Weststraat slecht bereikbaar en te klein werd is het bedrijf verhuisd naar een locatie aan de Industrieweg.
In 1954 werd de zaak overgenomen door Freek Buijtendijk, die met zijn vrouw een nieuw pand aan dezelfde Spoorstraat opende.<ref>http://www.ontdekdenhelder.com/2014/03/23/vier-generaties-buijtendijk/</ref> In 1984 verhuisde Buijtendijk naar de Weststraat tegenover de oude Rijkswerf. Het bedrijf had hier een voor- en achteringang die uitkwam op de Keizersgracht. Toen de Weststraat slecht bereikbaar en te klein werd, is het bedrijf verhuisd naar een locatie aan de Industrieweg.


===Specialisme===
===Specialisme===
Aanvankelijk had het bedrijf een combinatie van huishoudelijke artikelen voor particulieren en gereedschap en beslag voor de aannemerij in het assortiment. Toen er bedrijven zoals de Blokker in de stad kwamen, was de concurrentie op het gebied van huishoudelijke artikelen niet meer vol te houden. Daarom is het bedrijf in 1980 gestopt met de verkoop van deze artikelen en ligt de focus op kwaliteitsgereedschap, ijzerwaren, bouwbeslag, bevestigingsmiddelen, professionele werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor bouw en industrie.<ref>http://www.buijtendijk.nl/home/</ref><ref>https://shop.buijtendijk.nl</ref>
Aanvankelijk had het bedrijf een combinatie van huishoudelijke artikelen voor particulieren en gereedschap en beslag voor de aannemerij in het assortiment. Toen er bedrijven zoals de Blokker in de stad kwamen, was de concurrentie op het gebied van huishoudelijke artikelen niet meer vol te houden. Daarom is het bedrijf in 1980 gestopt met de verkoop van deze artikelen en ligt de focus op gereedschap, ijzerwaren, bouwbeslag, bevestigingsmiddelen, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor bouw en industrie.<ref>http://www.buijtendijk.nl/home/</ref><ref>https://shop.buijtendijk.nl</ref>
Buijtendijk BV bedient momenteel vooral de zakelijke markt: Zeker 95% is 'business to business' en 5% zijn particulieren die van hun diensten gebruik maken.  
95% van de klanten zijn zakelijk.


==Trivia==
==Trivia==
* In 2014 heeft het bedrijf uit de handen van [[Koen_Schuiling|Burgemeester Koen Schuiling]] het predicaat “Bij koninklijke beschikking hofleverancier” mogen ontvangen en tevens de zilveren erepenning van de gemeente Den Helder. <ref>http://www.hofleverancier.nu/nieuwe-gerechtigden</ref> De firma Buijtendijk is het derde bedrijf uit den Helder dat zich Hofleverancier mag noemen, een predicaat waar alleen bedrijven voor in aanmerking komen die minstens 100 jaar bestaan en een vooraanstaande plaats inneemt in de regio. op de dag van het 100-jarig jubileum mochten de eigenaren het wapenschild en de bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen.
* In 2014 heeft het bedrijf uit de handen van burgemeester [[Koen Schuiling]] het [[Predicaat Hofleverancier|predicaat “Bij koninklijke beschikking hofleverancier”]] ontvangen en tevens de zilveren erepenning van de gemeente Den Helder.<ref>http://www.hofleverancier.nu/nieuwe-gerechtigden</ref>De firma Buijtendijk is het derde bedrijf uit den Helder dat zich Hofleverancier mag noemen, een predicaat waar alleen bedrijven voor in aanmerking komen die minstens 100 jaar bestaan en een vooraanstaande plaats inneemt in de regio. op de dag van het 100-jarig jubileum mochten de eigenaren het wapenschild en de bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen.
* Buijtendijk BV is actief betrokken als sponsor bij Serious Rescue, een actie van de Helderse Reddingsbrigade voor het jaarlijkse evenement [[3FM_Serious_Request|Serious Request]] van radiozender 3FM.<ref>https://www.reddingsbrigadedenhelder.nl/?a=view-newsitem&id=176 6</ref>
* Buijtendijk BV is actief betrokken als sponsor bij Serious Rescue, een actie van de Helderse Reddingsbrigade voor het jaarlijkse evenement [[3FM_Serious_Request|Serious Request]] van radiozender 3FM.<ref>https://www.reddingsbrigadedenhelder.nl/?a=view-newsitem&id=176 6</ref>
* Buijtendijk is aangesloten bij inkooporganisatie Ferney Group te Heerhugowaard.
* Buijtendijk is aangesloten bij inkooporganisatie Ferney Group te Heerhugowaard.


{{Appendix}}
{{Bron|bronvermelding= {{References}} {{Wikidata|}}}}  


[[:Categorie:Nederlands bedrijf]]
[[Categorie:Nederlands bedrijf]]
[[:Categorie:Den Helder]]
[[Categorie:Den Helder]]
[[:Categorie:IJzerhandel]]
[[Categorie:IJzerhandel]]
[[Categorie:Hofleverancier]]

Huidige versie van 27 apr 2017 om 15:58

Het familiebedrijf Buijtendijk bv, opgericht in 1914, is een groothandel in ijzer- en metaalwaren en heeft veertien werknemers.[1] Het is op meerdere locaties in Den Helder gevestigd geweest, eerst in de Spoorstraat en later onder meer in de Weststraat. Anno 2016 zijn het de derde (Arie Buijtendijk) en vierde generatie (Niels Buijtendijk) die de leiding van het bedrijf hebben.

Geschiedenis

Locatie

Adrianus Buijtendijk (1880-1956) gaf houtsnijles en begon in 1914 ook de lesbenodigdheden daarvoor te verkopen.[2] Zes jaar later kon het pand worden verbouwd. In 1939 stapte de 18-jarige zoon van Arie, Freek Buijtendijk, in het bedrijf. In 1943 werd de zaak vergroot door het pand van de naastgelegen drukker over te nemen. Later in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het pand aan de Spoorstraat gebombardeerd door een fosforbom. De eerste en tweede generatie van de heren Buijtendijk hebben deze bombardementen overleefd, hoewel Adrianus wel verwondingen opliep. Na een maandenlange herstelperiode kon in januari 1944 de winkel weer deels geopend worden. In 1954 werd de zaak overgenomen door Freek Buijtendijk, die met zijn vrouw een nieuw pand aan dezelfde Spoorstraat opende.[3] In 1984 verhuisde Buijtendijk naar de Weststraat tegenover de oude Rijkswerf. Het bedrijf had hier een voor- en achteringang die uitkwam op de Keizersgracht. Toen de Weststraat slecht bereikbaar en te klein werd, is het bedrijf verhuisd naar een locatie aan de Industrieweg.

Specialisme

Aanvankelijk had het bedrijf een combinatie van huishoudelijke artikelen voor particulieren en gereedschap en beslag voor de aannemerij in het assortiment. Toen er bedrijven zoals de Blokker in de stad kwamen, was de concurrentie op het gebied van huishoudelijke artikelen niet meer vol te houden. Daarom is het bedrijf in 1980 gestopt met de verkoop van deze artikelen en ligt de focus op gereedschap, ijzerwaren, bouwbeslag, bevestigingsmiddelen, werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen voor bouw en industrie.[4][5] 95% van de klanten zijn zakelijk.

Trivia

  • In 2014 heeft het bedrijf uit de handen van burgemeester Koen Schuiling het predicaat “Bij koninklijke beschikking hofleverancier” ontvangen en tevens de zilveren erepenning van de gemeente Den Helder.[6]De firma Buijtendijk is het derde bedrijf uit den Helder dat zich Hofleverancier mag noemen, een predicaat waar alleen bedrijven voor in aanmerking komen die minstens 100 jaar bestaan en een vooraanstaande plaats inneemt in de regio. op de dag van het 100-jarig jubileum mochten de eigenaren het wapenschild en de bijbehorende oorkonde in ontvangst nemen.
  • Buijtendijk BV is actief betrokken als sponsor bij Serious Rescue, een actie van de Helderse Reddingsbrigade voor het jaarlijkse evenement Serious Request van radiozender 3FM.[7]
  • Buijtendijk is aangesloten bij inkooporganisatie Ferney Group te Heerhugowaard.

Bronvermelding

rel=nofollow