Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Buenos Aires (stad)

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 13 nov 2023 om 12:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buenos Aires is de hoofdstad en grootste stad van Argentinië. Gelegen aan de oostelijke oever van de Río de la Plata, is Buenos Aires een kosmopolitische metropool die bekend staat om zijn rijke cultuur, geschiedenis, en levendige stadsleven.

Geschiedenis

Buenos Aires werd gesticht in 1536 door de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Mendoza. Na een periode van verlating en herbevolking werd het in 1580 opnieuw gesticht door Juan de Garay. Het groeide uit tot een belangrijke handelspost en ontwikkelde zich tot een smeltkroes van Europese, vooral Italiaanse en Spaanse, immigranten.

Cultuur

Buenos Aires staat bekend om zijn bruisende culturele scene, waaronder theaters, kunstgalerijen, en muziekpodia. De stad is de geboorteplaats van de tango, een gepassioneerde dans en muziekstijl die internationaal bekend is. Buenos Aires heeft ook een bloeiende literaire traditie en heeft schrijvers voortgebracht zoals Jorge Luis Borges en Julio Cortázar.

Architectuur

De architectuur van Buenos Aires weerspiegelt de invloed van Europese stijlen, met statige gebouwen en brede boulevards. Opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder andere het presidentiële paleis, Casa Rosada, de historische wijk San Telmo, en de iconische begraafplaats La Recoleta.

Tango

Buenos Aires wordt beschouwd als de bakermat van de tango, en de stad ademt deze sensuele dans en muziek. Buurten zoals La Boca en San Telmo bieden tango-optredens in lokale bars en restaurants, waardoor bezoekers de kans krijgen om de passie van deze culturele uitdrukking te ervaren.

Economie

Als het economische en zakelijke centrum van Argentinië speelt Buenos Aires een cruciale rol in de nationale economie. Het heeft een gevarieerde economie, waaronder financiële diensten, handel, en de productie van goederen.

Sociaal Leven

Buenos Aires staat bekend om zijn levendige sociale leven, met talloze cafés, restaurants en nachtclubs. De Argentijnse keuken, met zijn beroemde steaks en empanadas, trekt fijnproevers van over de hele wereld aan.

rel=nofollow
34°35′59″S, 58°22′55″W