Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Brook Farm

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 16 jan 2024 om 01:57 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Brook Farm''' was een sociaal-utopische woon- en werkgemeenschap die bestond van 1841 tot 1847 in West Roxbury, nu een district van Boston in Massachusetts. De oprichter was George Ripley, die tot de binnenste kring van de transcendentalisten behoorde, een voormalige unitarische predikant die nu op de Farm een aantal sociale hervormingsideeën in praktijk bracht. Brook Farm werd in 1841 op 15 kilometer van Bost...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Brook Farm was een sociaal-utopische woon- en werkgemeenschap die bestond van 1841 tot 1847 in West Roxbury, nu een district van Boston in Massachusetts. De oprichter was George Ripley, die tot de binnenste kring van de transcendentalisten behoorde, een voormalige unitarische predikant die nu op de Farm een aantal sociale hervormingsideeën in praktijk bracht.

Brook Farm werd in 1841 op 15 kilometer van Boston (in West Roxbury, Massachusetts) gesticht door de Amerikaanse transcendentalistische filosoof George Ripley en zijn vrouw Sophia Ripley op een perceel van 80 hectare. Onder de deelnemers waren vooral vertegenwoordigers van de intelligentsia vertegenzoordigd; er waren aanzienlijk minder arbeiders en boeren. De organisatoren van de gemeente Brook Farm beschouwden het als hun voornaamste taak om de zelfzuchtige concurrentie te vervangen door een systeem van broederlijke samenwerking. De gemeente garandeerde elke deelnemer huisvesting, levensonderhoud, gratis onderwijs en medische zorg. De werkdag in de commune (in de velden of workshops) duurde 10 uur, en de leden van de commune wijdden hun vrije tijd aan zelfstudie, wetenschap, literatuur, muziek, spelletjes en dans. De Amerikaanse dichter en filosoof Ralph Waldo Emerson werd geassocieerd met Brook Farm.

Vanaf 1844 begon een van de Amerikaanse volgelingen van Charles Fourier, Albert Brisbane, een belangrijke rol te spelen in de leiding van de commune. Hij bouwde Brook Farm om tot een phalanstère, en in hetzelfde jaar werd Brook Farm uitgeroepen tot ’een falanx van landbouw, handwerk en industrie.’ De commune werd het centrum van propaganda van fourieristische ideeën in de Verenigde Staten. Na een personeelsgebrek en een brand, die het onverzekerde hoofdgebouw vernietigde, kwam het project in 1846 tot een einde. De activiteiten werden sindsdien niet niet meer hervat.