Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Bombardement op Elsene

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2018 om 17:59 (Gebeurtenissen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het bombardement op Elsene was een oorlogsactie van de geallieerden in het door nazi-Duitsland bezette Brussel. De bommen vielen op 7 september 1943 in de kazernewijk van Elsene-Etterbeek, waar ze honderden dodelijke slachtoffers maakten.

Gebeurtenissen

Die dag wilden de geallieerden de Duitse luchtmacht treffen. Onder de doelwitten van de 114 B-17's die aan de missie deelnamen, was de luchthaven Haren, waar bommenwerpers en jachtvliegtuigen hersteld werden. Het vliegveld werd getroffen, maar om 9u51 kwamen ook 130 bommen van 250 kg terecht op de kazernewijk van Elsene (Kroonlaan, Generaal Jacqueslaan, Pleinlaan). Mogelijk waren de 7 km hoog vliegende RAF-bommenwerpers misleid doordat het Oefenplein (nu de universiteitscampus) sterk geleek op het doelwit (een open veld met aan de westkant een spoorlijn).

De balans was zwaar: in dertig seconden vielen 342 burgerdoden, waarvan 20 in twee trams. Doordat in de wijk ook Duitse militairen gekazerneerd waren, werd de bezetter zwaar getroffen. Een officieel cijfer is nooit vrijgegeven, maar allicht ging het om een honderdtal gesneuvelden. In de kelders van de kazernes kwamen 27 politieke gevangenen om, die onregelmatig in een militaire gevangenis waren opgesloten. Onder hen was Jean Greindl, de baron die met Komeet neergeschoten piloten hielp ontkomen.

Naast de kazernes werd ook het station Etterbeek beschadigd en de Filip-Nerischool. Tientallen huizen waren vernield.

De begrafenis van 120 slachtoffers in de Heilig-Kruiskerk, op 10 september, was een massaal bijgewoond evenement.[1]

Slachtoffers

Literatuur

  • Albert Guyaux, Le Bombardement d'Ixelles & d'Evere, 2003, OCLC 165844785
  • Chantal Kesteloot, Brussel 1940-1944 (coll. Steden in oorlog), 2009

Voetnoten