Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Bogomielen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bogomielen waren een geloofsgemeenschap met een doorgedreven dualistische leer.

Stichter

Hun stichter was naar verluidt een priester met de naam Bogomil. Het is niet zo duidelijk of dat zijn oorspronkelijke naam was, of dat hij zich zo liet noemen nadat de naam van de beweging bekend werd.

Een leider was rond het jaar 1079 een monnik met de naam Basilius. Hij werd in 1110 als ketter veroordeeld door patriarch Nicolaas III van Constantinopel en in 1118 verbrand in Constantinopel tijdens de regering van de Byzantijnse keizer Alexius Conmenus I.

Leer

De leer van de bogomielen is ons vrijwel uitsluitend bekend via de geschriften van hun tegenstanders, vooral uit het traktaat tegen de bogomielen van de priester Cosmas.

De materiële wereld en de dierlijke lichamen werden volgens de bogomielen niet door de Godheid geschapen, maar door een kwaadaardige demon, Satanaël of Satanasis, die door de Allerhoogste uit de hemel werd verwijderd. Het fysieke lichaam was bijgevolg niet meer dan een gevangenis voor de ziel. Door het lichaam te verzwakken met ascese (vasten, vroeg opstaan om te bidden enz. …) hoopte men het zo te verzwakken dat de ziel weer tot bevrijding kwam.

Het huwelijk werd gedacht als iets wat men moest vermijden, maar was wel toegelaten. Ze vonden dat kinderen op het niveau stonden van dieren, aangezien zij alleen maar met fysieke activiteiten bezig zijn: eten, drinken, spelen, slapen. Naarmate men opgroeit, heeft men ook de verantwoordelijkheid om tot God te naderen.

Basilius stelde dat Christus geen fysiek lichaam had, en dat elke indruk alsof Christus een lichaam had, slechts een geestverschijning was.

Hij verwierp dat de door Mozes gegeven Wet van God afkomstig zou zijn en stelde dat het lichaam bij de dood werd afgescheiden en terugkeerde tot de kwaadaardige materie, zonder enige kans op een ’verrijzenis van het vlees’ of opstanding tot leven in geluk.

Organisatie

Een gemeente werd geleid door een ouderling met twaalf „apostelen”. Aan het hoofd van een provincie stond een bisschop. Ouderlingen, apostelen en bisschoppen werden geselecteerd uit de perfecti.

Voeding

De bogomielen gebruikten plantaardig voedsel. Het eten van vis was toegestaan. Wijn was niet toegelaten.

Kleding

Hoewel er geen kledingsvoorschriften waren, volgden zij graag de aanbevelingen van ouderen, in de verwachting dat ouderen door ervaring al dichter tot God stonden. Zij gebruikten vaak zwarte kleding zoals de oudere generatie en droegen daaronder een touw dat zij bij hun wijding kregen.

Geschiedenis

Vaak stelt men dat het bogomilisme een voortzetting was van de leer van de paulicisten uit Armenië en de manicheïsten uit het Perzische rijk, die zich in de 8e eeuw in Thracië vestigden. De Franse geschiedkundige A. Lombard stelt dat het bogomilisme zich autonoom ontwikkelde in Bulgarije temidden van de onrust in het land.

Tegenstand

Een orthodoxe Griekse priester met de naam Cosmas was een hevige tegenstander van de bogomielen.

De bogomielen bleven nog eeuwen bestaan in de Balkan, tot ze na de val van Constantinopel in 1453 werden weggewist door de islam, of daarin opgingen.

 
rel=nofollow