Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Boeddhisme en vegetarisme

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 20 jul 2012 om 10:16 (cat)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het boeddhisme bestaan, afhankelijk van de richting, verschillende zienswijzen over vegetarisme. Het doden van een levend wezen verstoot tegen de vijf voorschriften waaraan elke boeddhist zich zou moeten houden, maar het eten van vlees of vis wordt niet zomaar gelijkgezet aan het doden van een levend wezen.

Theravada

Volgens het Theravada (en sommige stromingen in het Mahayana) is het eten van vlees een ethisch neutrale actie, die geen slecht karma veroorzaakt. De belangrijkste factor bij karma is intentie, en bij het eten van vlees is er geen intentie om een levend dier te doden. Het werkelijk intentioneel doden van een levend wezen is echter wèl een slechte daad, die nare gevolgen brengt in het heden en de toekomst.

Een voorname soetra over het eten van vlees door de Boeddha en zijn monniken in het Pali Canon is de Jivaka Sutta, waarin de Boeddha nadere uitleg geeft aan dokter Jivaka, die bezorgd is omdat hij heeft gehoord dat mensen dieren slachten om vlees aan de Boeddha te geven.[1] De Boeddha legt aan Jivaka uit dat de monniken elk voedsel zonder onderscheid moeten aannemen dat zij als aalmoes krijgen. Anderzijds legt hij wel uit dat de handel in vlees ook voor leken een van de vijf verboden beroepen is.[2]

Volgens de Theravada-school zou de Boeddha de monniken toegelaten hebben om zich vegetarisch te voeden, maar verbood hij specifiek het eten van mensenvlees, olifant, paard, hond, slang, leeuw, tijger, beer, luipaard en hyena.[3]

Mahayana

In het Mahayana-boeddhisme wordt een vegetarische voedingswijze algemeen aanbevolen, en gaat men er van uit dat de Boeddha erop aandrong dat zijn volgelingen geen vlees of vis zouden eten. Omdat er in Tibet wegens de hoge ligging en de vaak voor de landbouw ongeschikte grond weinig groenten beschikbaar zijn, eten veel Tibetaanse Mahayana-boeddhisten toch vlees.

In de Lankavatara Sutra, een soetra die lang na het leven van de Boeddha geschreven werd, en die in het Chinese Chan (later zen) Boeddhisme een grote rol speelt, wordt expliciet tegen het eten van vlees geageerd.[4]

Bronnen

Externe links