Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Blockführer

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 7 aug 2018 om 22:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Blockführer (Blockleider) was een paramilitare titel van de SS, specifiek voor de SS-Totenkopfverbände (concentratiekampdienst). Een vergelijkbare titel, Blockleiter, bestond ook als politieke nazi-rang.

In een concentratiekamp had een SS-Blockführer het bevel over een of meerdere barakken met gevangenen (Blocks); in grote kampen kon een barak wel 1000 gevangenen tellen.[bron?] De Blockführer was belast met de dagelijkse leiding en hield toezicht op de arbeidscommando's, en het uitdelen van rantsoenen aan de gevangenen. Hij werd geholpen door een aantal Kapo's. De positie van Blockführer werd meestal bekleed door een SS-militair met een rang van Unterscharführer of Scharführer.

In een vernietigingskamp was het met Zyklon B vergassen van gevangenen de taak van een SS-onderofficier. Ook deze taak werd uitgevoerd door een Blockführer.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Zentner, Christian & Bedürftig, Friedemann, The Encyclopedia of the Third Reich, (Macmillan), New York (1991)

Q4927267 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow