Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Betrouwbaarheid (informatie)

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 22 apr 2010 om 11:45 (Nieuwe pagina: Wanneer men spreekt over de '''betrouwbaarheid''' van informatie, dan bedoelt men daarmee de mate waarin men erop kan vertrouwen dat de informatie [[waarheid (juistheid)|waar]...)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wanneer men spreekt over de betrouwbaarheid van informatie, dan bedoelt men daarmee de mate waarin men erop kan vertrouwen dat de informatie waar en relevant is.

De betrouwbaarheid van media is de betrouwbaarheid van informatie verkregen via die media. In de praktijk integreren mensen betrouwbaarheid en relevantie van mediaberichten tot een subjectief ervaren betrouwbaarheidsgevoel, vanwege dat media mogelijk selectief zijn, danwel bepalen waar wel en waar niet over geïnformeert wordt. Er blijft dus altijd informatie bestaan die niet bekend wordt, vanwege dat het belang er niet van in wordt gezien het mede te delen. Er is dan een onvolledig beeld geschapen. Echter hebben media zeer veel concurentie, wat het maakt dat met name de bekende media een goede naam hebben hoog te houden, en het zich dus niet kunnen permiteren onbetrouwbaar te opereren.

Zie ook

  • Betrouwbaarheid (doorverwijzing), andere betekenissen van "betrouwbaarheid".