Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beroepsopleiding advocatuur (Nederland)

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 15 jul 2018 om 11:25 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Beroepsopleiding_advocatuur_(Nederland)&oldid=51885508 -1- Bijlesberoepsopleiding 1 jul 2018)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iedere advocaat staat de eerste drie jaar onder begeleiding van een zogenaamde patroon. In de eerste drie jaar dient hij tevens de zogenaamde beroepsopleiding Advocaten af te ronden. De eerste drie jaar is de advocaat een zogenaamde advocaat stagiaire.

Het doel van de beroepsopleiding is de stagiaires te vormen tot zelfstandige en deskundige advocaten. De beroepsopleiding is uitbesteed aan een uitvoeringsorganisatie. De daaraan te stellen eisen zijn echter geformuleerd door de orde van advocaten.

De beroepsopleiding wordt door stagiares als zwaar ervaren. Dit heeft alles te maken met de eis dat een toets binnen drie keer gehaald moet worden. Indien een toets niet binnen drie keer binnen de duur van de beroepsopleiding wordt gehaald, wordt de stagiaire uitgeschreven en is hij geen advocaat meer.

Voor de lessen van de beroepsopleiding is een uitvoeringsorganisatie aangewezen. In 2018 was dit de combinatie CP/Dialogue. Naast de namens de orde aangeboden lessen is er ook een repitorscircuit ontstaan. Organisaties die inspelen op de vraag vanuit advocaat stagiaires en bijlessen voor de beroepsopleiding aanbieden. De bekendste daarvan is bijlesberoepsopleiding.nl die op grote schaal bijlessen in vooral de randstad aanbiedt.

In 2020 wordt de beroepsopleiding weer aangepast. Waar het accent van de beroepsopleiding nu vooral op herhaling van de universitaire stof is gebaseerd, zal dan het accent komen te liggen op het leren van advocatuurlijke vaardigheden. De thans bekende plannen spreken over de invoering van een soort van Bar Examen. De beginnende advocaat zal dan voor de beroepsopleiding met succes een toets moeten afleggen.