Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Belgisch Staatsblad

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Het Belgisch Staatsblad is de officiële publicatie van de Belgische federale staat waarin wetten, koninklijke besluiten, decreten, ordonnanties, de oprichting van allerlei verenigingen, etc. voor het hele land worden bekendgemaakt. De publicatie ervan wordt verzorgd door de Federale Overheidsdienst Justitie (dit is het vroegere Ministerie van Justitie). Een wet die niet is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad heeft geen gelding.

Het Belgisch Staatsblad zoals we het nu kennen, verscheen voor het eerst in 1845. De Franse naam is Moniteur Belge, de Duitse naam is Belgisches Staatsblatt.

Vanaf 3 juni 1997 is het Belgisch Staatblad ook online beschikbaar. Sinds 1 januari 2003 wordt het Staatsblad niet langer verspreid in gedrukte versie en is het enkel nog raadpleegbaar via het internet. Deze wetswijziging werd door het Arbitragehof in strijd geacht met de Grondwet, omdat niet alle burgers toegang hebben tot het internet. Om aan de bezwaren van het Hof tegemoet te komen, werd in mei 2005 beslist om de inhoudstafel van het Staatsblad opnieuw af te drukken en ter inzage neer te leggen in bibliotheken, postkantoren, gemeentehuizen enzovoort, waarna de burger tegen een vergoeding een exemplaar kan aanvragen of in openbare gebouwen de website kan raadplegen.

In België wordt iedereen geacht de inhoud van het Staatsblad te kennen. Die inhoud bedraagt ongeveer een miljoen wetsartikelen, verspreid over zo'n 45.000 wetten. Eén enkele jaargang van het Belgisch Staatsblad telt tegenwoordig gemiddeld ruim 70.000 bladzijden, met uitschieters tot ruim 87.000 bladzijden. [1]

Zie ook

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:
Noot

  1. º Aantal bladzijden van enkele van de jongste jaargangen: 173e jg (2003): 62.806 p.; 174e jg (2004): 87.430 p.; 175e jg (2005): 57.756 p.; 176e jg. (2006): 76.470 p.; 177e jg (2007): 66.290 p.
rel=nofollow

Externe links