Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Belevingsmuseum

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 1 okt 2018 om 12:58 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Belevingseconomie&oldid=52262720 -e- Ymnes 17 sep 2018 vert wpde)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een belevingsmuseum is een museum op basis van het concept dat het leerproces bij de bezoeker wordt bereikt door beleving, wat minder het geval is bij informatieoverdracht via geschreven teksten bij klassieke musea. Bij een belevingsmuseum gebruikt de bezoeker meer zintuigen. Hoewel beide museumtypes een gemeenschappelijk doel hebben (verzamelen van objecten, bewaren, onderzoeken en kennis doorgeven) is de overdracht van informatie bij een belevingsmuseum meer op service gericht. Er wordt veel waarde gehecht dat de bezoeker museumstukken kan aanpakken en uitproberen, en op het gebruik van interactiviteit en multimedialiteit bij de kennisoverdracht. Een belevingsmuseum heeft daardoor veel overeenkomsten met een interactief museum.

De bezoekergerichtheid is het gevolg van een zakelijkere aanpak door museums. Door de sterkere wisselwerking tussen museums en bezoekers wordt de bezoeker niet meer gezien als ontvanger maar als klant met eigen wensen en interesses.

Sommige wetenschappelijke centra onderscheiden zich in de opbouw en de ingezette technieken voor kennisoverdracht nauwelijks van belevingsmusea. Ze exposeren weliswaar geen museumstukken met een artistieke of historische waarde, maar doen wel aan kennisoverdracht.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow