Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Belanghebbende (recht)

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 19 apr 2010 om 13:08 (Belanghebbende (recht) : Alleen belanghebbenden kunnen opkomen tegen besluiten van overheidsorganen. ([http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Belanghebbende_(recht)&oldid=20171897]))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het bestuursrecht staat de belanghebbende centraal, omdat alleen de belanghebbende op kan komen tegen besluiten van overheidsorganen. Dit belang moet persoonlijk, direct, actueel en individualiseerbaar zijn. Een belanghebbende in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) kan zowel een rechtspersoon als een natuurlijk persoon zijn. Volgens art. 1:2 lid 3 Awb kunnen ook rechtspersonen die niet een direct belang hebben bezwaar maken. Hiervoor moet het opkomen tegen bepaalde besluiten voortkomen uit het doel van de rechtspersoon, die voortkomt uit de statuten van de rechtspersoon. Dit is bijvoorbeeld als er een stichting ter bescherming van een bepaalde hele oude beuk opkomt tegen een kapvergunning van die beuk.

Ook het burgerlijk recht kent het begrip belanghebbende. Het speelt een belangrijke rol in het personen- en familierecht.

Zie ook