Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Begrip: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Begrip&oldid=24244818)
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De term '''begrip''' wordt met een lidwoord gebruikt (''een begrip'') om een abstract gegeven aan te duiden. Het gaat om een [[entiteit]] waarmee een bepaalde [[classificatie|klasse]], een [[idee]] of een [[causaliteit|relatie]] als [[Object (filosofie)|object]] aangeduid kan worden.  
Een '''begrip''' is een term die gebruikt wordt om een abstract gegeven aan te duiden. Het gaat om een [[entiteit]] waarmee een bepaalde [[klasse]], een [[idee]] of een [[relatie]] aangeduid kan worden.  


== Overzicht ==
In de [[semantiek]] wordt begrip ook wel geduid als een bekend [[gegeven]].  
De term ''begrip'' zonder lidwoord (zoals in ''begrip tonen'', ''begrip hebben van of voor iets'') duidt op een eigenschap van het [[subject (filosofie)|subject]], namelijk het begrijpen.


In de [[semantiek]] wordt 'een begrip' ook wel geduid als 'een bekend [[gegeven]]'. Het is [[lineair]] (rechtlijnig) denken (naar een bepaalde 'beredenering').
Om een [[gegeven]] als begrip te kunnen beschouwen zijn twee factoren van belang:
 
#Een begrip op een of andere wijze duidelijk en eenduidig zijn beschreven.
Om een [[gegeven]] als een begrip te kunnen beschouwen zijn twee factoren van belang:
#Een begrip moet op een of andere wijze duidelijk en eenduidig zijn beschreven.
#Een begrip moet onder de juiste doelgroep bekend zijn.
#Een begrip moet onder de juiste doelgroep bekend zijn.


Het als begrip ''betitelen'' (er een term op plakken, beredeneren) van een duidelijk omschreven fenomeen maakt dus nog niet dat dit fenomeen al een begrip is. Een begrip leidt pas tot begrip als het ook onder de juiste doelgroep bekend is en blijft. Veelal hebben bepaalde doelgroepen een gezamenlijke visie en gezamenlijk 'begrip' van [[Ding (ethiek)|ding]]en. 'Begrip' blijft echter bepaald door ieder afzonderlijk individu, ze hebben niet allemaal dezelfde 'doordrongenheid' van 'begrip'. Begripsdenken geschiedt in de linker hersenhelft.
Het als begrip betitelen van een duidelijk omschreven fenomeen maakt dus nog niet dat dit fenomeen al een begrip is. Een begrip is pas een begrip als deze ook onder de juiste doelgroep bekend is en blijft.
 
== Theorie tweespalt ==
* De doordrongenheid van begrip geschiedt onbewust. Doordat geen 'bewuste filtering' plaatsvindt, wordt een 'impliciet begrip' verkregen (naar ervaringen). In het geheugen wordt een veelvoud aan 'herkenningspunten' onthouden, die bij nieuwe waarnemingen een veelvoud aan begrippen teweegbrengen. De perceptie van waarnemingen levert direct een veelvoud aan begrippen op (zonder beredenering, maar naar eerdere ervaringen begrijpend).
 
* De doordrongenheid van begrip geschiedt bewust. Doordat bewuste filtering (alertheid), een 'expliciet begrip' wordt verkregen (naar eerdere beredeneringen). Een samengevat patroon van 'herkenningspunten' wordt onthouden, die bij nieuwe waarnemingen meer rechtlijnig naar eerdere beredeneringen leiden. De perceptie van waarnemingen levert direct bepaalde beredeneringen op (het begrip als vanzelfsprekend houden, maar rechtlijnig beredeneringen hanterend).
 
Ten aanzien van de bevolking zijn er mensen te herkennen die  een impliciet begrip hebben en ook een zodanige alertheid, en het andere uiterste waarbij een expliciet begrip de toon aangeeft. Een derde type mens hanteert beide, maar neigt naar wat algemeen gehanteerd wordt (veelal expliciet). De uitdrukking "weten is één, maar begrijpen is een tweede" vertaalt dit enigszins, wat blijkt bij menig theoretisch geschoolde, welke de ervaring van de praktijk nog nodig heeft om het echt goed te begrijpen.
 
== Zie ook ==
* [[Concept (filosofie)]]
* [[Term]]


==Zie ook==
*[[Concept (filosofie)]]


[[Categorie:Begrip| ]]
{{Wikidata|q1969448}}
[[Categorie:Filosofische terminologie]]
[[categorie:Formele wetenschap]]
[[Categorie:Formele wetenschap]]
[[categorie:Semantiek]]
[[Categorie:Semantiek]]
[[categorie:Wetenschapsfilosofie]]
[[Categorie:Wetenschapsfilosofie]]

Huidige versie van 13 sep 2015 om 22:04

Een begrip is een term die gebruikt wordt om een abstract gegeven aan te duiden. Het gaat om een entiteit waarmee een bepaalde klasse, een idee of een relatie aangeduid kan worden.

In de semantiek wordt begrip ook wel geduid als een bekend gegeven.

Om een gegeven als begrip te kunnen beschouwen zijn twee factoren van belang:

  1. Een begrip op een of andere wijze duidelijk en eenduidig zijn beschreven.
  2. Een begrip moet onder de juiste doelgroep bekend zijn.

Het als begrip betitelen van een duidelijk omschreven fenomeen maakt dus nog niet dat dit fenomeen al een begrip is. Een begrip is pas een begrip als deze ook onder de juiste doelgroep bekend is en blijft.

Zie ook

q1969448 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow