Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bartholomeus de Vleeschhouwer: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Bartholomeus_de_Vleeschhouwer&diff=cur&oldid=45471998 6 dec 2015 2a02:a03f:492:8a00:fd8f:a622:1092:88aa)
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Bartholomeus de Vleeschhouwer''', ook genoemd '''Bartholomeus van Tienen''' of '''Lanio''' ([[Tienen]], [[1163]] - [[Nazareth (Lier)]], [[1250]]) was een [[Tienen|Tiense]] monnik.
'''Bartholomeus de Vleeschhouwer''' ([[Tienen]], [[1163]] - [[Nazareth (Lier)|Nazareth]], [[1250]]), ook genoemd '''Bartholomeus van Tienen''' of '''Lanio''', was een Tiense monnik en kloosterstichter.


Geruime tijd volgde hij de lessen van de edelman Heribertus te [[Leuven]]. Samen met zijn vriend Arnikius trok hij naar het Heilig Land. Na hun terugkomst gingen ze naar [[Averbode]] bij de [[Norbertijnen]], Arnikius werd er lekebroeder. Bartholomeus echter werd door zijn vader naar Tienen teruggeroepen om er te helpen in de slagerij. Hij huwde met een zekere Gertrudis, met wie hij zes kinderen kreeg (waaronder de later zo bekende [[Beatrijs van Nazareth]]).
==Levensloop==
Geruime tijd volgde hij in Leuven de lessen van de edelman Heribertus. Samen met zijn vriend Arnikius trok hij naar het [[Heilig Land]]. Na hun terugkomst gingen ze naar [[Averbode]] bij de [[norbertijnen]], Arnikius werd er [[lekenbroeder]]. Bartholomeus werd echter door zijn vader naar Tienen teruggeroepen om er te helpen in de slagerij. Hij huwde met een zekere Gertrudis, met wie hij zes kinderen kreeg, twee zoons en vier dochters, die alle vier in het klooster traden (waaronder de zalige [[Beatrijs van Nazareth]] en de zalige [[Sibilla van Aywières]]).


Na de dood van zijn vrouw nam hij zijn intrek in het klooster van Bloemendal in de omgeving van [[Waver (België)|Waver]]. In [[1215]] begon hij op de linkeroever van de [[Gete]] te [[Oplinter]] aan de bouw van de [[abdij van Maagdendal]]. Toen Bartholomeus 85 jaar was, bouwde hij met zijn zoon Wichert het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-van-Nazaret nabij Lier. Hij stierf er in 1250.
Na de dood van zijn vrouw werd hij rondreizende monnik en kloosterstichter. Op later leeftijd nam hij zijn intrek in het klooster van Bloemendal in de omgeving van [[Waver (België)|Waver]]. In 1215 begon hij op de linkeroever van de [[Gete]] in [[Oplinter]] aan de bouw van de [[abdij van Maagdendal]]. Toen Bartholomeus 85 jaar was, bouwde hij met zijn zoon Wichert het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-van-Nazareth nabij Lier. Hij stierf er in 1250.


{{Appendix|2=
Bartholomeus werd [[Zaligverklaring|zalig verklaard]]. In 1652 werden zijn relieken overgebracht naar de [[Sint-Gummaruskerk (Lier)|Sint-Gummaruskerk]] in [[Lier (België)|Lier]]. Op het kerkelijk kalender wordt hij gevierd op 24 augustus.
* [[Paul Dewalhens]] & [[Paul Kempeneers]]. ''Tiense figuren''. Uit "Contact PNT", jaargang 1972-73, nr. 2.
}}


{{DEFAULTSORT:Vleeschouwer, Bart}}
==Literatuur==
* Eugène COEMANS, ''Barthélémy'' in: Biographie nationale de Belgique, T. 1, kolom 735-736, Brussel, 1866.
* Paul DEWALHENS & Paul KEMPENEERS, ''Tiense figuren'', in: Contact PNT, jaargang 1972-73, nr. 2.
{{authority control|TYPE=p|Wikidata=Q2111487 }}
{{DEFAULTSORT:Vleeschhouwer, Bartholomeus de}}
[[Categorie:Zuid-Nederlands geestelijke (voor 1830)]]
[[Categorie:Zuid-Nederlands geestelijke (voor 1830)]]
[[Categorie:Persoon in de Nederlanden in de 12e eeuw]]
[[Categorie:Persoon in de Nederlanden in de 13e eeuw]]
{{Stek}}

Huidige versie van 13 mei 2020 om 11:27

Bartholomeus de Vleeschhouwer (Tienen, 1163 - Nazareth, 1250), ook genoemd Bartholomeus van Tienen of Lanio, was een Tiense monnik en kloosterstichter.

Levensloop

Geruime tijd volgde hij in Leuven de lessen van de edelman Heribertus. Samen met zijn vriend Arnikius trok hij naar het Heilig Land. Na hun terugkomst gingen ze naar Averbode bij de norbertijnen, Arnikius werd er lekenbroeder. Bartholomeus werd echter door zijn vader naar Tienen teruggeroepen om er te helpen in de slagerij. Hij huwde met een zekere Gertrudis, met wie hij zes kinderen kreeg, twee zoons en vier dochters, die alle vier in het klooster traden (waaronder de zalige Beatrijs van Nazareth en de zalige Sibilla van Aywières).

Na de dood van zijn vrouw werd hij rondreizende monnik en kloosterstichter. Op later leeftijd nam hij zijn intrek in het klooster van Bloemendal in de omgeving van Waver. In 1215 begon hij op de linkeroever van de Gete in Oplinter aan de bouw van de abdij van Maagdendal. Toen Bartholomeus 85 jaar was, bouwde hij met zijn zoon Wichert het klooster van Onze-Lieve-Vrouw-van-Nazareth nabij Lier. Hij stierf er in 1250.

Bartholomeus werd zalig verklaard. In 1652 werden zijn relieken overgebracht naar de Sint-Gummaruskerk in Lier. Op het kerkelijk kalender wordt hij gevierd op 24 augustus.

Literatuur

  • Eugène COEMANS, Barthélémy in: Biographie nationale de Belgique, T. 1, kolom 735-736, Brussel, 1866.
  • Paul DEWALHENS & Paul KEMPENEERS, Tiense figuren, in: Contact PNT, jaargang 1972-73, nr. 2.
rel=nofollow
 
rel=nofollow