Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Axel Ruiters

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 18 sep 2019 om 14:06 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Axel_Ruiters&oldid=54608120 18 sep 2019 ‎ Koen Vanoosthuyse)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Axel Ruiters (Pseudoniem van Koen Vanoosthuyse) (°Leuven 8 maart 1968) is een Vlaams schrijver

Ruiters werd twee maanden vroeger geboren dan aanvankelijk voorzien was, wat maakte dat bij zijn geboorte, zijn longen gevuld waren met vruchtwater en zijn leven dus aan een zijden draadje hing. Na twee maanden couveuse namen zijn ouders hem mee naar huis waar hij door zijn aanhoudend gehuil en gekrijs de buren het leven zuur maakte en zijn ouders met de handen in het haar deed staan, zeker toen de buren hen vriendelijk hadden verzocht te verhuizen in de hoop dat de rust zou weerkeren. Zijn eerste bezoek aan de kleuterschool drie jaar later, liep evenmin van een leien dakje. Axel bleek onmogelijk stil te kunnen zitten en maakte daardoor zowel de juffrouw, zijn klasgenootjes en zelfs de directie van de school het leven zuur. Ten einde raad besloten zijn ouders hem eens te laten onderzoeken door een kinderpsychiater. Na een tocht van drie jaar langs allerlei therapeuten, viel het verdict : Axel bleek te lijden aan een zeer zware vorm van ADHD ( toen nog MBD) in combinatie met het Syndroom van Asperger, een autismespectrumstoornis. Er werd hem een invaliditeit toegekend van 92 procent. Een "gewone" lagere school bezoeken was uitgesloten voor hem. Er zat voor zijn ouders niets anders op dan hem naar een Medisch Pedagogisch Instituut te sturen in Sint-Andries bij Brugge. Na vijf jaar heen en weer te hebben gereisd besloten ze dat het welletjes was geweest en stuurden ze hem nog een jaartje naar de dorpsschool van Langdorp bij Aarschot. Zijn middelbare school doorliep hij in het Sint-Jozefscollege van Aarschot waar zijn moeder werkte als studiemeesteres. Hij volgde er eerst vier jaar Latijn en daarna nog twee jaar Pysho-sociale wetenschappen (Nu Humane Wetenschappen) Omdat de vele pesterijen die hij moest doorstaan hem zoveel stress bezorgden liet hij nadat hij met vrucht zijn diploma had behaald, na de humaniora, de school voor wat ze was en zocht werk in een bibliotheek...eerst in Rotselaar, later in Aarschot waar hij nu nog steeds werkt. Vele keren heeft hij geprobeerd een boek te schrijven over zijn leven maar nooit slaagde hij erin het te publiceren, tot hij op een dag in contact kwam met de Leuvense schrijver Felix Sperans die hem voorstelde om eens samen een boek te schrijven. Zijn boodschap bestaat erin autisme begrijpelijk te maken voor de "gewone" mens.


Werk : 2019 Briewisseling tussen een Schizofreen en een Autist (samen met Felix Sperans)