Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Auto55

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 25 jul 2019 om 17:52 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Auto55&oldid=13492225 Rikki123456 -b- Rikki123456 15 aug 2008)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Auto55 is een Nederlands- en Franstalige Belgische autowebsite. De site richt zich in eerste instantie op autoliefhebbers of mensen die een tweedehandswagen zoeken. Er wordt vooral productnieuws gebracht. Autosport wordt door de redactie niet gevolgd. Auto55 werd officieel gelanceerd op 11 januari 2001, de openingsdag van het eerste [Belgische Autosalon] (in Heizelpaleizen in Brussel), en heeft sindsdien een unieke positie veroverd binnen het automobiellandschap. Anno 2008 is het nog steeds de enige onafhankelijke Belgische autowebsite van betekenis. Een gedrukte versie van Auto55, voor kioskverkoop, bestaat niet. Voor zover bekend, werkt Auto55 met professionele journalisten. Bij de artikels worden initialen van medewerkers gepubliceerd, maar een overzicht van de samenstelling van de redactie is er niet. De naam "Auto55", een gedeponeerd handelsmerk, is regelmatig voorwerp van speculatie. Een betekenis voor het cijfer wordt door het bedrijf evenwel nergens aangereikt - ook niet op het forum waar medewerkers van het bedrijf soms rechtstreeks reageren.


In 2001 bracht Auto55 vooral uit korte nieuwsberichten. De redactionele activiteit werd sindsdien gestaag uitgebreid. Vandaag volgt de site alle auto-actualiteit op de voet en is ze vooral sterk in productnieuws, weetjes met een grote entertainment-waarde en belangwekkend economisch nieuws. Er wordt vaak uitgepakt met primeurs. De site wordt onder meer daarom op de voet gevolgd door professionals uit de sector. Er is een tijd een gespecialiseerde rubriek met economisch nieuws geweest, maar die is inmiddels geïntegreerd in de normale nieuwsrubriek. Sinds 2003 zijn er met de regelmaat van de klok zeer uitgebreide wegtesten op te vinden. In België is Auto55 heden één van de weinige sites die dergelijke informatie aanbiedt. Auto55 heeft bovendien de reputatie geen blad voor de mond te nemen. Hieronder staan daarvan enkele cassante voorbeelden. Nagenoeg alle tests die door Auto55 ooit uitgevoerd zijn, zijn nog steeds beschikbaar in het testarchief. De site heeft ook een retro-sectie, waarin de geschiedenis van de automerken wordt aangehaald, of verjaardagen van modellen (bijvoorbeeld: 60 jaar Citroën 2pk) worden aangegrepen om er een reportage aan te wijden. De rubriek dossiers bestaat uit een mengeling van salonverslaggeving (het bedrijf stuurt teams ter plaatse naar de Europese autosalons van Brussel, Parijs, Genève en Frankfurt) en themadossiers (bijvoorbeeld: Automusea). Het is in essentie een verzameling artikelen rond hetzelfde thema, gegroepeerd onder één overzichtspagina.


Sinds 2005 beschikt de website over en actief forum. In de loop der jaren is ook allerlei praktische informatie toegevoegd aan de webstek. Een linkrubriek bestaat al sinds 2001. Er wordt ook informatie verstrekt over de Belgische autobelasting in de rubrieken BIV (Belasting op Inverkeersstelling) en Verkeersbelasting, je kan er de courante boetetarieven vinden en er is een rubriek met maximumprijzen voor de brandstof. De jongste tijd ligt de nadruk steeds meer op de "multimediale ervaring". Artikels en tests worden vaak gecomplementeerd door fotospecials en video's. Volgens Auto55 bevatte de database in 2008 al meer dan 50.000 beelden.


De site heeft een nieuwsbrief met meer dan 100.000 abbonnee's. De nederlandstalige newsletter wordt twee maal per week uitgestuurd. Z'n Franstalige tegenhanger verdwijnt wekelijks in de elektronische postbus. Een overzicht van recent verstuurde newsletters is in het archief te vinden. Het bedrijf maakt het liefhebbers eenvoudig om op de hoogte te blijven. De site biedt twee RSS-Feeds aan; één waarin alle nieuwsberichten [1] getoond worden en één die de geïnteresseerde op de hoogte houdt van publicaties in de testrubriek [2]. Het gros van de door Auto55 aangeboden video's is beschikbaar via een podcast [3].


In contact treden met Auto55 is niet eenvoudig. Er is een formulier aanwezig op de website, maar dat zit goed verstopt. Een telefoonnummer van de organisatie is er niet te vinden.


Enkele opgemerkte quotes:

  • Test Chevrolet Aveo, 9 nov 2007: "Het is door het wazige stuurgevoel dat je de indruk krijgt dat een stuk bruine zeep nauwkeuriger over een badkamervloer te sturen valt."
  • Test Seat Ibiza Ecomotive, 2 dec 2007: "De 1.4 TDI driecilinder met 80pk en 195Nm koppel is van nature een carnivoor die niet alleen hevig trilt, maar ook een geluid produceert dat minstens een decennium achterop hinkt bij producten van de concurrentie."
  • Test Peugeot 207 1.4 HDi: "De conclusie in één zin? Een 206 kopen, nu het nog kan."