Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Augusta Curiel

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 12 okt 2019 om 20:21 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Augusta_Curiel&oldid=54250594 24 jul 2019 CaseyTaz 8 mei 2011)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Augusta Cornelia Paulina Curiel (Paramaribo, 14 december 1873 – Paramaribo, 22 november 1937) was een Surinaamse fotograaf.

Fotostudio

Augusta Curiel heeft samen met haar zuster Anna het leven in Suriname in het begin van de 20e eeuw vastgelegd. Samen stonden ze bekend als de dames Curiel of de gezusters Curiel. Augusta nam de foto’s en Anna fungeerde als haar assistente. De gezusters Curiel waren eigenaressen van een van de bekendste fotostudio’s in Suriname onder de naam Augusta Curiel in Paramaribo, Domineestraat 28.

Fotografie

De zusters Curiel maakten jarenlang opnamen van het dagelijks leven in Suriname. Uit de foto’s blijkt dat Augusta Curiel een compositorisch, maar vooral technisch begaafde fotograaf was. Zij werkte altijd met het beschikbare licht en zonder belichtingsmeter. Ondanks die beperkingen bleek ze in staat fraaie opnamen te maken in schemerige overheidsgebouwen, kerken en fabrieken. Het oeuvre van Curiel is opgebouwd uit alleszins voor de hand liggende onderwerpen, maar door haar brede interesse en de kwaliteit van het beeldmateriaal zijn er veel bijzondere details te zien die van waarde zijn voor historici en andere geïnteresseerden. Zij fotografeerden zowel in hun studio als daarbuiten, bijvoorbeeld op plantages en in het binnenland. Gerold Stahel nam hen mee op een aantal van zijn expedities. Veel van de bewaard gebleven beelden zijn groepsportretten, gemaakt van- en voor (missie-)scholen, internaten en weeshuizen.

Ze gebruikten een zware houten platencamera. Na de opnamen werden de negatieven ontwikkeld en afgedrukt door de glasplaten van onderaf te belichten. Een paar keer per week werd een partij ijs afgeleverd bij de donkere kamer, welke nodig waren om de baden chemicaliën op de goede temperatuur te houden. Waarschijnlijk maakten Anna en Augusta veel van de dure glasplaten weer schoon om ze opnieuw te gebruiken. Ze hebben er gelukkig voor gekozen de stadsgezichten, landschappen, opnamen in fabrieken, scholen en weeshuizen te bewaren. Ook zijn veel afbeeldingen van het leven op de plantages bewaard gebleven.

Hofleverancier

In 1929 werd haar door koningin Wilhelmina het predicaat hofleverancier verleend. Zij was hiermee de eerste hofleverancier van Suriname.

De laatste jaren

Anna heeft na de dood van Augusta nog geprobeerd de zaak voort te zetten, maar haar gezondheid verslechterde. Anna raakte in financiële problemen en verkocht in de jaren vijftig uiteindelijk de zaak. Toen ze stierven waren hun handen zwaar aangetast door de chemicaliën. Veel werk is vernietigd, maar voor haar dood in 1958 heeft Anna de overgebleven glasnegatieven aan het Surinaams Museum geschonken.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Augusta Cornelia Paulina Curiel op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Dijk van, J., Petten van-van Charante, H. en Putten van, L. Augusta Curiel, Fotografe in Suriname 1904-1937 KIT Publishers 2007, ISBN 9789068324815.
  • Heer de, M. Fotografe van Suriname, Trouw, 24 januari 2008.
  • Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Lemma over Augusta Curiel, geraadpleegd 7 augustus 2017.
rel=nofollow
rel=nofollow