Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Askøy II

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 11 aug 2019 om 20:18
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MEE BEZIG


De Askøy II was een zeilschip dat werd gebouwd in opdracht van, en deels naar ontwerp van, de bekende Belgische architect Hugo Van Kuyck.

De Askøy was een tweemaster van bijna 20 meter lang, 5 meter breed en bijna 40 ton.[1]

Hugo Van Kuyck

Het schip werd gebouwd in 1958, en ging te water in 1960. Er wordt gespeculeerd dat het schip een 'bibberschip' was, een schip waarmee West-Europeanen tijdens de Koude Oorlog zouden kunnen vluchten indien de Russen West-Europa zouden binnenvallen.

Van Kuyck vaarde met het schip tijdens zijn vakanties naar Schotland, Noorwegen en de Baltische zee.

Als voorzitter van de Royal Yacht Club de Belgique kwam van Kuyck in contact met Jacques Brel en toen 72-jarige Van Kuyck vanwege zijn leeftijd zijn schip in 1974 te koop stelde werd het schip door Brel gekocht.

Jacques Brel

Jacques Brel liet het schip opkalefateren in de zaak van de familie Wittevrongel, en vertrok er vervolgens mee op wereldreis Maddly Bamy en zijn dchter Frances.

De reis ging via Spanje naar Madeira. Wegens ademhalingsklachten liet Brel zich onderzoeken, waarna de diagnose longkanker volgde. Brel vloog terug naar België om een deel van zijn linkerlong te laten verwijderen. Nadien keerde hij terug naar zijn schip op de reis verder te zetten via de Canarische eilanden, de Azoren en het Caraïbisch gebied. Dochter Frances zeilde het hele stuk mee maar zou na een ruzie op Martinique van boord gaan.

Brel, bij wie toen reeds longkanker was vastgesteld, zou de reis uiteindelijk staken op Hiva Oa waar hij zich zou vestigen. De zwaar zieke Brel schreef hier zijn laatste nummers, waaronder La Cathédrale, een ode aan het schip.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow