Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

April-meistakingen

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 25 feb 2015 om 22:43 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=April-meistakingen&oldid=13755150 3 sep 2008 Sherlock Holmes 30 sep 2005)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De April-meistaking in 1943 was een van de grootste manifestaties van onvrede in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat oud-militairen (die gevochten hadden in mei 1940) zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. Kort hiervoor (in februari 1943) had de deportatie van Joden een aanvang genomen. Ook werd de Arbeidsinzet ingevoerd.

Alles bijeen leidde dit tot stakingen in de Twentse fabrieken en op het platteland van Noord- en Oost-Nederland. Gaandeweg verspreidde de staking zich over bedrijven in het noorden, oosten en zuiden van het land. De boeren voeren actie: ze leveren geen melk aan de melkfabrieken. Daarom heet de april/meistaking ook melkstaking. Bijzonder fel was ook de reactie in de Mijnstreek in Zuid-Limburg, waar de staking gesteund werd door de Katholieke Kerk.

Een teleurstelling voor de stakers was dat de Nederlandse Spoorwegen bleven rijden. Ook bleef het stil in en rond Amsterdam, waar men de bloedige nasleep van de Februaristaking (1941) nog vers in het geheugen had.

De Duitse bezetter reageerde ook op deze staking met harde hand. Tachtig stakers werden geëxecuteerd, hun namen werden op plakkaten bekend gemaakt. De staking eindigde op 3 mei 1943.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  • A.P.M. Cammaert, diss. (1994)
  • Dr. L. de Jong, Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog (diverse delen)
rel=nofollow