Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Andries Laurens Akersloot van Houten

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 28 aug 2019 om 07:28 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Andries_Laurens_Akersloot_van_Houten&oldid=54352829 -1- Mohawkmarcje 10 aug 2019)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Andries Laurens Akersloot van Houten (Boornbergum, 8 maart 1794 - Den Haag, 8 oktober 1868) was een Nederlands officier en ridder in de Militaire Willems-Orde.

Hij begon zijn militaire loopbaan op 26 april 1810 als adelborst bij de Lijfwacht te Voet van de Koninklijke Garde. In 1810 ging als vélite in Franse dienst over bij het 2ème (later 3ème) Régiment Grenadiers de la Garde Impériale. Hij werd bevorderd tot 2e Luitenant in 1811 bij het 129ème Régiment d'Infanterie de Ligne, en het jaar daarop tot 1e Luitenant. Hij nam toen deel aan de Russische veldtocht; om het gevecht bij Krasnoye kwam zijn broer Gerard om het leven. In 1813 werd hij overgeplaatst naar het 127ème Régiment d'Infanterie en nam hij deel aan de veldtocht in Duitsland in 1813, onder meer in het beleg van Spandau en het beleg van Wezel in 1814.

Na het aftreden van Napoleon werd hij ontslagen uit Franse dienst en werd hij op 22 mei gerepatrieerd. Op 25 juni ging hij in Nederlandse dienst bij het 2e Bataljon Infanterie van Linie. Hij nam hiermee deel aan de Slag bij Waterloo en de campagne in Frankrijk. Voor zijn aandeel werd hij benoemd tot ridder in de Militaire Willemsorde 4e Klasse.

In 1816 ging hij over naar het 18e Bataljon Infanterie Nationale Militie als kapitein. In 1920 ging hij over naar de Afdeling Garde Grenadiers. Tijdens de Belgische Opstand maakte hij deel uit van het Mobiele Leger. Hij raakte twee keer gewond. In 1837 werd hij gedetacheerd als commandant van het 3e Bataljon van de Afdeling Mobiele Utrechtse Schutterij. Dat jaar werd hij bevorderd tot majoor. Na in 1845 te zijn bevorderd tot luitenant-kolonel, ging hij in 1847 met pensioen met de rang van kolonel.