Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Andrew Murray

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 19 jan 2024 om 01:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Andrew Murray''' (Graaff-Reinet, 9 mei 1828Wellington, 18 januari 1917) was een Zuid-Afrikaanse predikant van de Nederduits Gereformeerde kerk (de latere Hervormde Kerk). ==Leven== Andrew Murray werd geboren op 9 mei 1828 in de staf Graaff-Reinet in Zuid-Afrika. Zijn vader, Andrew Murray Senjor (1794–1866), was een zendeling...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Andrew Murray (Graaff-Reinet, 9 mei 1828Wellington, 18 januari 1917) was een Zuid-Afrikaanse predikant van de Nederduits Gereformeerde kerk (de latere Hervormde Kerk).

Leven

Andrew Murray werd geboren op 9 mei 1828 in de staf Graaff-Reinet in Zuid-Afrika. Zijn vader, Andrew Murray Senjor (1794–1866), was een zendeling van de gereformeerde kerk die van Schotland Zuid-Afrika gestuurd werd. Zijn moeder, Maria Susanna Stegmann stamde af van Franse hugenoten en Duitse lutheranen.

Hij ging naar Schotland om te studeren aan Universiteit van Aberdeen en behaalde er een mastergraad in 1845. Daarna studeerde hij verder aan de Universiteit van Utrecht. In 1848 had hij in Utrecht een religieuze bekeringservaring in de geest van de opwekkingsbeweging die hij altijd als zijn wedergeboorte heeft beschouwd. Nadat hij op 9 mei in Den Haag tot predikant van de Nederduits Gereformeerde Kerk geordineerd werd, trok hij terug naar Zuid-Afrika.

De Kaapse gouverneur, Sir Harry Smith, stuurde Murray naar het gebied van de Oranjerivier, waar hij vier kerkgemeenten onder zijn hoede kreeg: Bloemfontein, Rietpoort, Rietrivier en Winburg. Hij ondernam van 1849 tot 1852 talrijke evangelisatiecampagnes. In 1850 werd hij naar de Transvaal gehaald en in 1856 speelde hij een beslissende rol bij de stichting van het Grey College in Bloemfontein. Hij werd er de eerste rector en de huisbaas van de studentenwoning. Op 2 juli 1856 trouwde hij in Kaapstad met Emma Rutherford. In het gezin werden acht kinderen geboren. In 1860 werd hij predikant in Worcester, waar hij ook begon met het schrijven van boeken.

In 1862 werd hij verkozen tot moderator van de Zuid-Afrikaanse synode. In 1864 was hij predikant in Kaapstad; vanaf 1871 tot hij in 1906 met pensioen ging was hij predikant in Wellington, waar hij het Institute for the training of missionaries en het Huguenot Seminary for girls stichtte.

In 1898 verkreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Aberdeen en in 1907 van de latere Universiteit van Kaapstad.