Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

American Indian Movement: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(+ Protestacties)
(+ Literatuur)
Regel 27: Regel 27:


{{bron|bronvermelding= {{reflist}} }}
{{bron|bronvermelding= {{reflist}} }}
== Literatuur ==
* Dennis Banks and Richard Erdoes, ''Ojibwa Warrior: Dennis Banks and the Rise of the American Indian Movement'', Norman: University of Oklahoma Press, 2004.
:''Een autobiografische vertelling, waarin het levensverhaal van Banks verweven wordt met de tradities van de Amerikaanse indianen en de oprichting van de American Indian Movement.''
* Churchill, Ward. Indians Are Us? Culture and Genocide in Native North America. Common Courage Press: Monroe, ME, 1994.
:''Een kritisch onderzoek van de inpassing en de commercialisering van de inheems Amerikaanse cultuur in de hedendaagse Amerikaanse cultuur. Churchill geeft een overzicht van films, literatuur en hedendaagse definities van wat het betekent een indiaan te zijn.''




== Externe links ==
== Externe links ==
* [http://csulb.edu/~gcampus/libarts/am-indian/alcatraz/Collections_1.html The American Indian Occupation of Alcatraz Island (1969-1971) Photo Collection]
* [http://csulb.edu/~gcampus/libarts/am-indian/alcatraz/Collections_1.html The American Indian Occupation of Alcatraz Island (1969-1971) Photo Collection]

Versie van 2 apr 2009 18:35

De American Indian Movement (AIM) is een militante inheems Amerikaanse burgerrechtenorganisatie, die in 1968 in Minneapolis werd opgericht om de belangen van de Amerikaanse indianen te verdedigen.

Oprichting en strategie

AIM werd in 1968 in Minneapolis opgericht door Dennis Banks, Clyde Bellecourt, Eddie Benton Banai, Herb Powless, George Mitchell, Leonard Peltier en vele anderen uit de inheems Amerikaanse gemeenschap. Russell Means, ook een medeoprichter van AIM, zou later de prominente woordvoerder van de beweging worden. [1] De oprichters van AIM vonden dat de voorvechters van indiaanse kwesties, die tot dan toe werkten binnen het Amerikaanse politieke systeem, niet effectief waren geweest. De politiek bleef de indiaanse belangen negeren. Ze besloten dat er een agressievere benadering nodig was om gehoord te worden. AIM besloot de media te bespelen om haar eigen onverbloemde boodschap aan het Amerikaanse publiek kenbaar te maken. Er werd voor gezorgd dat iedere actie interessant genoeg was om ze uitvoerig in de binnen- en buitenlandse media te brengen.

Doelstellingen

Het oorspronkelijke doel van AIM was om werkgelegenheidsprogramma’s voor inheemse Amerikanen te coördineren in steden en reservaten doorheen de Verenigde Staten en de indianen te beschermen tegen brutaliteit van de politie. AIM maakte daarbij gebruik van CB radio’s en politiescanners om als eerste op de plaats van het vermeende misdrijf aan te komen en eventueel geweld door de politie te voorkomen of vast te leggen. In de daaropvolgende jaren groeiden de doelstellingen aan tot het ganse spectrum van indiaanse eisen: economische onafhankelijkheid, stimuleren van de traditionele cultuur, bescherming van de bij wet vastgelegde rechten en in het bijzonder de autonomie over de stammengebieden en de teruggave van gronden die hen op illegale wjize werden ontnomen. [1]

Protestacties

AIM was betrokken in protestacties die veel belangstelling van de media kregen. [1]

Bezetting van Alcatraz Island (1969-1971)

Mars op Washington D.C. (1972)

Om te protesteren tegen het schenden van de verdragen (waarbij AIM leden de kantoren bezetten van het Bureau of Indian Affairs)

De bezetting van Wounded Knee (1973)

Om te protesteren tegen het indiaanse beleid van de overheid.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow


Literatuur

  • Dennis Banks and Richard Erdoes, Ojibwa Warrior: Dennis Banks and the Rise of the American Indian Movement, Norman: University of Oklahoma Press, 2004.
Een autobiografische vertelling, waarin het levensverhaal van Banks verweven wordt met de tradities van de Amerikaanse indianen en de oprichting van de American Indian Movement.
  • Churchill, Ward. Indians Are Us? Culture and Genocide in Native North America. Common Courage Press: Monroe, ME, 1994.
Een kritisch onderzoek van de inpassing en de commercialisering van de inheems Amerikaanse cultuur in de hedendaagse Amerikaanse cultuur. Churchill geeft een overzicht van films, literatuur en hedendaagse definities van wat het betekent een indiaan te zijn.


Externe links