Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Amateur

Uit Wikisage
Versie door SjorsXY (overleg | bijdragen) op 20 jul 2010 om 08:55
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een amateur oftewel liefhebber is iemand die een bepaalde vaardigheid op niet-professionele basis uitoefent. Hij/zij beoefent bijvoorbeeld de sport, muziek, kunst of wetenschap als hobby.

De term amateur heeft soms ook een negatieve connotatie, waarbij wordt gedoeld op de mindere kwaliteit van de uitvoering. Men gebruikt dan vaak de termen amateurisme en amateuristisch.

Het woord liefhebber wordt in de Nederlandse geschiedenis onder andere gebruikt binnen de Nederduits Gereformeerde Kerk (Gereformeerde Kerk) in de 16e en 17e eeuw voor mensen die geen 'lidmaat' (lid van een kerkelijke gemeente) waren, maar alleen toehoorder. Zij mochten als niet-overtuigde calvinisten geen deel nemen aan het avondmaal en stonden niet onder de kerkelijke tucht (die geldt binnen de calvinistische leer), maar gingen als 'betrokken' sympatisanten wel naar de kerk omdat ze het geloof en de kerk wel een warm hart toedroegen. Er waren meer liefhebbers als lidmaten in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Amateurisme in de bouw

Veel woon- en doe-het-zelf-programma's op televisie moedigen het doe-het-zelven en klussen aan, in en rondom de woning. Hierbij worden allerlei werkzaamheden uitgelegd, hoe te doen / handelen, waarbij vaak ook technische detailles zijn te vinden op bijbehorende websites. Meer-en-meer worden zo allerlei dingen zelf gedaan, waar voorheen nog een vakman (bouwvakker) voor nodig was. Als men zich daadwerkelijk goed voorbereidt heeft, zal het (mogelijk wat minder perfect) meestal ook wel goed komen. Helaas komt het ook redelijk vaak voor dat het-één-en-ander niet goed komt, en dat alsnog de professional het werk af moet maken, of mogelijk zelfs overnieuw. De meeste bouwvakkers houden niet van dat soort klusjes, wat hen enigszins ongevoelig maakt voor eventueel medelijden inzake extra kosten die het nu met zich meebrengt. In de bouw kent men ook de beunhaas (geeft zich uit / verdient als een vakman) en de hampelman (levert prutswerk af).

Zie ook