Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alfons Fictels

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 16 okt 2019 om 21:36
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MEE BEZIG

Alfons Fictels (Antwerpen 2 maart 1907 - concentratiekamp Gross-Rosen 30 maart 1942) was een Belgische communistische terrorist.[1]

Levensloop

Hij werkte als vrachtwagenchauffeur en arbeider. Hij was werkloos toen hij zich in 1934 aansloot bij de Kommunistische Partij van België.

Fictels door Rimbertus Schaap via KPB-lid Fik Broucke gerecruteerd als leider van de Belgische Wollweber-groep. Hij was er verantwoordelijk voor aanslagen tegen 'fascistische' schepen.

Met Schaap en Adriaan Fey maakte Fictels brandbommen.

Fictels legde na marteling volledige bekentenissen af.

Fictels werd gedeporteerd naar Mauthausen en later naar Groß-Rosen. Hij overleed voor de leden van de Belgische Wollweber-groep officieel werden aangeklaagd. Officieel overleed hij in het kamp aan buikloop, volgens zijn echtgenote vertelden getuigen na de oorlog dat hij werd gefusilleerd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties