Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alfons Fictels: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'MEE BEZIG '''Alfons Fictels''' (? - concentratiekamp Gross-Rosen 30 maart 1942) was een Belgische communistische terrorist. ==Levensloop== Fictels...')
 
 
(12 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
MEE BEZIG
+
'''Alphonsus 'Alfons' Fictels''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] [[2 maart]] [[1907]] - concentratiekamp [[Gross-Rosen]] [[30 maart]] [[1942]]) was een [[Belgische]] communistische terrorist die in de aanloop naar de [[Tweede Wereldoorlog]] aanslagen pleegde tegen 'fascistische' schepen.<ref>[http://spanishsky.dk/du-temps-perdu-belgian-members-of-the-wollweber-gruppe/ Du temps perdu – Belgian members of the Wollweber Gruppe]</ref><ref>[https://www.journalbelgianhistory.be/en/system/files/article_pdf/BTNG-RBHC,%2017,%201986,%201-2,%20pp%20061-125.pdf L'ALLEMAGNE NAZIE, LA POLICE BELGE ET L'ANTICOMMUNISME EN BELGIQUE (1936-1944) - UN ASPECT DES RELATIONS BELGO-ALLEMANDES]</ref><ref>[http://maitron-en-ligne.univ-paris1.fr/spip.php?article75829 Fictels, Alfons]</ref>
  
'''Alfons Fictels''' (? - concentratiekamp [[Gross-Rosen]] [[30 maart]] [[1942]]) was een [[Belgische]] communistische terrorist.
+
==Levensloop==
 +
Hij werkte afwisselend als vrachtwagenchauffeur en arbeider. Hij was werkloos toen hij zich in 1934 aansloot bij de [[Kommunistische Partij van België]]. Hij was ook lid van [[Internationale Rode Hulp]].
  
==Levensloop==
+
Fictels werd via KPB-lid [[Victor Broucke| Victor 'Fik' Broucke]] gerecruteerd bij de Belgische [[Wollweber-groep]]. Via [[Eligius De Rijck]] kwam kwam hij vervolgens in contact met de Nederlander [[Rimbertus Schaap]]. Schaap testte zijn  betrouwbaarheid verder en vroeg Fictels om uit de KPB te stappen. In het voorjaar van 1937 reisde hij naar [[Amsterdam]] waar hij rechtstreeks contact had met [[Ernst Wollweber]]. Fictels leerde hier dat hij schepen moest saboteren.
Fictels was militant bij de [[Kommunistische PArtij van België]].
+
 
 +
Terug in België recruteerde Fictels nieuwe leden, waaronder zijn eigen broer Theophiel en een aantal havenarbeiders en twee vrachtwagenchauffeurs. Verschillenden onder hen waren ook lid van  Internationale Rode Hulp.
 +
 
 +
De Antwerpse groep werd actief in september 1937 toen Schaap en [[Adriaan Feij]] met Fictels brandbommen maakten die door havenarbeider [[Karel Dieltjens]] aan boord van het [[Italië|Italiaanse]] schip Boccaccio werden gebracht. Bij de aanslag viel één dode. Omdat er weinig schade was gingen ze hierna over op het maken van een bom met explosieven die Fictels maakte met [[Ernst Lambert]], een bom die in juni 1938 aan boord werd geplaatst van het [[Japan]]se schip Kasij Maru. Bij deze aanslag vielen geen doden.
 +
 
 +
Omdat Feij werd ondervraagd door de Belgische politiediensten en Fictels hierdoor ook in het vizier kwam werd beslist dat hij hierna terug naar de achtergrond verdween, en zijn rol werd hierop overgenomen door [[Wilfried Wouters]].
  
Hij werkte als vrachtwagenchauffeur.
+
Bij het begin van de [[Achttiendaagse Veldtocht]] op 10 mei werd Fictels, samen met een aantal andere radicale (zowel links als rechts) door de Belgische overheid gearresteerd. Op 17 mei 1940 werd hij door de oprukkende Duitsers bevrijd. Hij ging hierop aan de slag als vrachtwagenchauffeur voor de [[wehrmacht]].  
  
Fictels legde na marteling volledige bekentenissen af.
+
De Duitsers voerden actief onderzoek naar de vooroorlogse Wollweber-groep en op 21 augustus 1940 werden Fictels en zijn broer Theo gearresteerd door de [[Gestapo]].  
  
Fictels werd gedeporteerd naar [[Mauthausen]] en later naar [[Gross-Rosen]]. Hij overleed hier voor de leden van de Belgische Wollweber-groep officieel werden aangeklaagd. Officieel overleed hij aan buikloop, volgens zijn echtgenote vertelden getuigen na de oorlog dat hij werd gefusilleerd.
+
Alle gearresteerde Belgische Wollweber-leden werden opgesloten in [[Fuhlsbüttel]] en door de [[Gestapo]] ondervraagd in [[Hamburg]]. Fictels legde volledige bekentenissen af, mogelijk om zijn broer te sparen die effectief vrijkwam. Nadien werden de betrokkenen verspreid overgeplaatst naar [[concentratiekamp]]en.  Fictels werd gedeporteerd naar [[Mauthausen (concentratiekamp)|Mauthausen]] en later naar [[Groß-Rosen]]. Hij overleed voor de leden van de Belgische Wollweber-groep werden aangeklaagd door het Duitse gerecht. Officieel overleed hij in het kamp aan buikloop, volgens zijn echtgenote vertelden getuigen na de oorlog dat hij werd gefusilleerd.
  
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}
 
{{DEFAULTSORT:Fictels, Alfons}}
 
{{DEFAULTSORT:Fictels, Alfons}}
 +
[[Categorie:Geboren in 1907]]
 +
[[Categorie:Overleden in 1942]]
 +
[[Categorie:Belgisch marxist]]
 +
[[Categorie:Belgisch terrorist]]
 +
[[Categorie:Internationale Brigades]]
 +
[[Categorie:Belgische Wollwebergroep]]
 +
[[Categorie:Belgisch slachtoffer van het naziregime]]
 +
[[Categorie:Kampgevangene in Mauthausen]]
 +
[[Categorie:Kampgevangene in Gross Rosen]]

Huidige versie van 14 nov 2020 om 03:32

Alphonsus 'Alfons' Fictels (Antwerpen 2 maart 1907 - concentratiekamp Gross-Rosen 30 maart 1942) was een Belgische communistische terrorist die in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog aanslagen pleegde tegen 'fascistische' schepen.[1][2][3]

Levensloop

Hij werkte afwisselend als vrachtwagenchauffeur en arbeider. Hij was werkloos toen hij zich in 1934 aansloot bij de Kommunistische Partij van België. Hij was ook lid van Internationale Rode Hulp.

Fictels werd via KPB-lid Victor 'Fik' Broucke gerecruteerd bij de Belgische Wollweber-groep. Via Eligius De Rijck kwam kwam hij vervolgens in contact met de Nederlander Rimbertus Schaap. Schaap testte zijn betrouwbaarheid verder en vroeg Fictels om uit de KPB te stappen. In het voorjaar van 1937 reisde hij naar Amsterdam waar hij rechtstreeks contact had met Ernst Wollweber. Fictels leerde hier dat hij schepen moest saboteren.

Terug in België recruteerde Fictels nieuwe leden, waaronder zijn eigen broer Theophiel en een aantal havenarbeiders en twee vrachtwagenchauffeurs. Verschillenden onder hen waren ook lid van Internationale Rode Hulp.

De Antwerpse groep werd actief in september 1937 toen Schaap en Adriaan Feij met Fictels brandbommen maakten die door havenarbeider Karel Dieltjens aan boord van het Italiaanse schip Boccaccio werden gebracht. Bij de aanslag viel één dode. Omdat er weinig schade was gingen ze hierna over op het maken van een bom met explosieven die Fictels maakte met Ernst Lambert, een bom die in juni 1938 aan boord werd geplaatst van het Japanse schip Kasij Maru. Bij deze aanslag vielen geen doden.

Omdat Feij werd ondervraagd door de Belgische politiediensten en Fictels hierdoor ook in het vizier kwam werd beslist dat hij hierna terug naar de achtergrond verdween, en zijn rol werd hierop overgenomen door Wilfried Wouters.

Bij het begin van de Achttiendaagse Veldtocht op 10 mei werd Fictels, samen met een aantal andere radicale (zowel links als rechts) door de Belgische overheid gearresteerd. Op 17 mei 1940 werd hij door de oprukkende Duitsers bevrijd. Hij ging hierop aan de slag als vrachtwagenchauffeur voor de wehrmacht.

De Duitsers voerden actief onderzoek naar de vooroorlogse Wollweber-groep en op 21 augustus 1940 werden Fictels en zijn broer Theo gearresteerd door de Gestapo.

Alle gearresteerde Belgische Wollweber-leden werden opgesloten in Fuhlsbüttel en door de Gestapo ondervraagd in Hamburg. Fictels legde volledige bekentenissen af, mogelijk om zijn broer te sparen die effectief vrijkwam. Nadien werden de betrokkenen verspreid overgeplaatst naar concentratiekampen. Fictels werd gedeporteerd naar Mauthausen en later naar Groß-Rosen. Hij overleed voor de leden van de Belgische Wollweber-groep werden aangeklaagd door het Duitse gerecht. Officieel overleed hij in het kamp aan buikloop, volgens zijn echtgenote vertelden getuigen na de oorlog dat hij werd gefusilleerd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties