Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Alfons Fictels: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 18: Regel 18:
 
{{Appendix}}
 
{{Appendix}}
 
{{DEFAULTSORT:Fictels, Alfons}}
 
{{DEFAULTSORT:Fictels, Alfons}}
 +
[[Categorie:Geboren in 1907]]
 +
[[Categorie:Overleden in 1942]]
 +
[[Categorie:Belgisch marxist]]
 +
[[Categorie:Belgisch terrorist]]
 +
[[Categorie:Internationale Brigades]]
 +
[[Categorie:Belgische Wollwebergroep]]
 +
[[Categorie:Belgisch slachtoffer van het naziregime]]
 +
[[Categorie:Kamgevangene in Mauthausen]]
 +
[[Categorie:Kampgevangene in Gross Rosen]]

Versie van 16 okt 2019 om 23:20

MEE BEZIG

Alfons Fictels (Antwerpen 2 maart 1907 - concentratiekamp Gross-Rosen 30 maart 1942) was een Belgische communistische terrorist die in de aanloop aanslagen pleegde tegen 'fascistische' schepen.[1][2]

Levensloop

Hij werkte afwisselend als vrachtwagenchauffeur en arbeider. Hij was werkloos toen hij zich in 1934 aansloot bij de Kommunistische Partij van België. Hij was ook lid van Internationale Rode Hulp.

Fictels door Rimbertus Schaap via KPB-lid Fik Broucke gerecruteerd als leider van de Belgische Wollweber-groep. Schaap testte zijn betrouwbaarheid verder en vroeg Fictels om uit de KPB te stappen. In het voorjaar van 1937 reisde hij naar Amsterdam waar hij rechtstreeks contact had met Ernst Wollweber. Fictels leerde hier dat hij schepen moest saboteren.

Terug in België recruteerde Fictels een aantal havenarbeiders en twee vrachtwagenchauffeurs. Verschillenden onder hen waren ook lid van Internationale Rode Hulp.

De Antwerpse groep werd actief in september 1937 toen Schaap en Adriaan Fey met Fictels brandbommen maakten die door havenarbeider Karel Dieltjens aan boord van een schip werden gebracht. Omdat er weinig schade was gingen ze hierna over op het maken van bommen met explosieven.

Fictels legde na marteling volledige bekentenissen af.

Fictels werd gedeporteerd naar Mauthausen en later naar Groß-Rosen. Hij overleed voor de leden van de Belgische Wollweber-groep officieel werden aangeklaagd. Officieel overleed hij in het kamp aan buikloop, volgens zijn echtgenote vertelden getuigen na de oorlog dat hij werd gefusilleerd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties