Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Alfons Coppens

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 15 sep 2019 om 11:57
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alfons 'Fonne' Coppens was een Belgische collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1][2][3]

Levensloop

Coppens studeerde in 1928 af. In 1932 werd hij turnleraar bij het stedelijk onderwijs van Antwerpen. Hij was in die periode lid van de socialistische Belgische Werkliedenpartij.

Familiaal had de familie Coppens echter veel banden met extreem rechts. Zijn familie raakte omstreeks de Eerste Wereldoorlog bevriend met Herman Van Puymbrouck die in 1919 een van de oprichters was van het Vlaamsche Front en in de Tweede Wereldoorlog één van de oprichters van de Algemeene SS-Vlaanderen. Coppens' zus was getrouwd met Hendrik Diels, eveneens mede-oprichter van de Algemeene SS-Vlaanderen.

Tweede Wereldoorlog

Coppens was tijdens de Achttiendaagse veldtocht reserveofficier (onderluitenant) en werd krijgsgevangen genomen. Hij kon vroegtijdig vrijgelaten, mogelijks door de banden met Van Puymbroeck.

Op 10 oktober 1940 trad Coppens toe tot de Algemeene SS-Vlaanderen, waar hij troepleider werd van de SS-Berchem. In januari 1941 werd hij Opperbanleider en Dienstoverste voor Lichaamsopvoeding bij het Algemeen Vlaamsch Nationaal Jeugdverbond.

In juli 1941 werd hij lid van de DeVlag en van de Dietsche Opvoedkundige Beweging (DOB). In 1942 was hij voor de DOB een van de docenten in de cursus Nationaalsocialistische Opvoeding. Tot slot gaf hij turnen aan de Antwerpse SS-Stormban.

Na de oorlog werd Coppens veroordeeld tot 20 jaar gevangenis.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º 11BEG-CHTP De jodenjagers van de Vlaamse SS in Antwerpen, 1942 (Deel 2), Lieven Saerens
  2. º Vreemdelingen in een wereldstad: een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking (1880-1944). Lieven Saerens, 2000
  3. º ‘Ik heb daar goede herinneringen aan’: Greta Coppens was lid van de Hitlerjeugd, De Morgen 9 augustus 2019
rel=nofollow
rel=nofollow