Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Albert Van Hoof

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 15 jul 2018 om 08:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Albert Van Hoof''' (Duffel 9 september 1898 - Dachau 26 december 1944) was een Belgisch lokaal politicus en...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Albert Van Hoof (Duffel 9 september 1898 - Dachau 26 december 1944) was een Belgisch lokaal politicus en lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1]

Levensloop

Van Hof was schrijnwerker en uitbater van het socialistisch volkshuis. Hij was getrouwd en had drie kinderen.

Van Hoof was gemeenteraadslid in Duffel van 1932 tot 1938. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was hij plaatsvervangend schepen.

Tijdens de oorlog was Hoof lid van het Geheim Leger in Wiekevorst. Hij was tevens met politieagent Louis Wolzer stichter van de Duffelse afdeling, die hij leidde van 2 februari 1941 tot zijn arrestatie op 21 juli 1943, toen de Duitsers het Volkshuis binnenvielen. Van Hoof was niet thuis en werd telefonisch verwittigd van de inval, maar gaf zich vrijwillig aan uit angst dat de Duitsers zijn familie zouden arresteren.

Hij werd voor de Duitse krijgsraad ten velde FK520 in Antwerpen gedaagd op beschuldiging van verboden wapenbezit en hulp aan de vijand. Op 17 september 1943 werd Van Hoof samen met 26 andere verzetslieden door het Nacht un Nebel-decreet overgebracht naar Duitsland, na gepasseerd te zijn in de gevangenissen van Antwerpen, Sint-Gillis, Essen, Esterwegen en tot slotte Bayreuth, waar hij moest wachten op zijn proces voor de rechtbank van Opole.

Op 6 februari 1944 werd Van Hoof overgedragen aan de Gestapo van Neurenberg die hem overbracht naar het concentratiekamp van Dachau, waar hij binnen de maand overlijdt.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow