Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Adriaan Feij

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 26 jul 2020 om 17:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'MEE BEZIG '''Adriaan Johannes Feij''' of '''Fey''' (1895 - ) was een Nederlandse communistische terrorist. ==Levensloop== Vlak voor de Dui...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

MEE BEZIG

Adriaan Johannes Feij of Fey (1895 - ) was een Nederlandse communistische terrorist.

Levensloop

Vlak voor de Duitse inval in Nederland sloot de Nederlandse overheid in Fort Prins Frederik Feij en 20 'staatsgevaarlijke' individuen op, zowel van linkse als rechtse signatuur.[1]


Adriaan Feij behoorde tot de Wollweber kern. In 1937 was hij het, die onder meer Jan van den Hoonaard rekruteerde voor de organisatie. Joop Schaap en Adriaan Feij waren zeer actief in de voornoemde scheepssabotage, waarbij de Spaanse communisten, door sabotage aan de schepen met voorraden voor de Franco aanhangers, zouden moeten worden geholpen. Centrum van dit verzet was evident Rotterdam, dat als voornaamste doorvoerhaven gold. Het was uiteindelijk Adriaan Feij, die in oktober 1937 bij de Belgisch-Nederlandse grens werd aangehouden met springstoffen bij zich. Zo liep hij tegen de lamp en het leidde indirect tot zijn internering. Jan van den Hoonaard was als lid van de Groep ook in beeld gekomen en dankte daaraan zijn uitverkiezing tot symboolcommunist op de lijst. Voor Jan Proost golden andere criteria, hoewel ook hij bij de Wollweber Groep actief was. Hij was echter ook buiten het ondergrondse werk een bekende bij de inlichtingendiensten, want Proost was communist van het eerste uur en lange tijd als CPN vertegenwoordiger afgevaardigde bij de Komintern geweest. Desondanks lijkt het aannemelijk dat zijn verbondenheid bij de Wollweber Groep de werkelijke aanleiding was voor zijn internering, want als zijn lidmaatschap van de Komintern de aanleiding was geweest, hadden ook andere gekende communisten tot de eenentwintig moeten behoren. Bovendien was van Proost bekend dat hij - aan de Boompjes in Rotterdam wonende - veel 'verdachte' personen ontving.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow