Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

ActiveStills

Uit Wikisage
Versie door O (overleg | bijdragen) op 27 mei 2017 om 00:23 (https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=ActiveStills&oldid=49103215 -1- Van Mokum 12 mei 2017)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

ActiveStills (naam samengesteld uit de Engelse woorden active ("actief") en still(s) ("stilstaande beeld(en)"), is een collectief van Israëlische, Palestijnse en van elders komende fotografen.[1]. [2]. Begonnen zijn ze in 2005, toen drie jonge Israëlische fotografen-activisten ( Jotam Ronen , Oren Ziv en Keren Manor ) en een Argentijnse ( Eduardo Soteras ) elkaar tijdens een demonstratie tegen de Afscheidingsmuur bij het Palestijnse dorp Bili'in ontmoetten en samen gingen werken. Ze kwamen tot de conclusie dat zij (en dus het Israëlische publiek) veel te weinig wisten over (het verzet tegen) deze kunstmatige barrière en de impact ervan op het leven van zoveel Palestijnen. Sindsdien documenteren zij wat zij “de strijd tegen de Israëlische bezetting” noemen. Elke dag is er wel iemand van hen op pad om een actie, een bijeenkomst of demonstratie op foto vast te leggen. Hun werk is natuurlijk ook op internet te zien.[3]

Omdat "geen enkele Israëlische krant onze foto's wilde publiceren" en ze toch de gewone Israëliërs wilden bereiken gingen zij hun foto’s/posters op straat aanplakken. Hun eerste “straatexpositie” (over de inwoners van Bili’in) was in 2007 in Tel Aviv .Op deze manier willen ze het Israëlische publiek met deze “ongemakkelijke onderwerpen confronteren”. Ook gingen zij rondreizende tentoonstellingen organiseren. Hun werk stelden ze ter beschikking van vredes- en mensenrechtengroepen.

Dit alles doen zij, zeggen zij, omdat zij zich ervan bewust zijn dat “beelden de kracht hebben om de houding van mensen te beïnvloeden en de aandacht te vestigen op zaken die in het publieke debat niet genoemd worden”.[4] Volgens de leden van dit collectief is hun geweldloze steun aan de Palestijnse strijd tegen de Israëlische bezetting een onderdeel van een veel bredere strijd in Israël: b.v. die voor gelijke rechten van vrouwen, van LGTBQ-personen, voor de rechten van Afrikaanse migranten en asielzoekers, de strijd voor sociale huisvesting, voor dierenwelzijn, tegen racisme. Wij hebben geen redacteuren en bepalen zelf wat we gaan fotograferen, de onderschriften van de foto’s en hoe onze foto’s worden gebruikt. We houden contact met de mensen die wij fotograferen en hun gemeenschappen: het is niet even fotootje maken en weer weg.[5]

Leden (2017): Ahmad al-Bazz, Fiaz Abu-Rmeleh, Shiraz Grinbaum, Keren Manor, Anne Paq, Ryan Rodrick Beiler, Yotam Ronen, Tess Scheflan, Oren Ziv, Basel Yazouri.

Publicaties

  • Activestills,Photography as Protest in Palestine/Israel, Plutopress; 2015; fotoboek

Noten en referenties

  1. º "Geen enkele Israelische krant wilde onze foto's publiceren",Keren Manor in De Brug (blad van Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisatie's),juni 2015,p. 10
  2. º Informatie afkomstig van hun website (About us)
  3. º [http://www.flickr.com/photos/activestills/34261375356/in/photostream/
  4. º Zie de website: about us
  5. º Geen enkele Israëlische krant wilde onze foto’s publiceren, interview met Keren Manor in: Ha’aretz, 29 april 2015,door: Shany Littman (vertaald opgenomen in “De Brug”,SIVMO, juni 2015,p. 10