Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Abraham Fischel

Uit Wikisage
Versie door IPA (overleg | bijdragen) op 18 okt 2019 om 11:32
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abraham 'Pierre' Fischel (Antwerpen 4 augustus 1921 - ?) was een Antwerpse Jood, geboren uit Pools-Joodse ouders die lid was van het verzet en die de holocaust overleefde.[1]

Levensloop

Fischel was banketbakker in Antwerpen die na een verdeling van folders op 1 mei naar Brussel vluchtte.

Hij vocht bij de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Omdat hij Duits sprak droeg hij altijd laarzen in de hoop de indruk te werken dat hij met Duitsers samenwerkte. Hij werd in Brussel lid van het verzet bij het Mobiel Korps van het Belgisch Leger van Partisanen opgezet door Todor Angelov. Hij was betrokken bij overvallen en aanslagen tegen Joodse verraders.[2]

Fischel werd samen met Jacob Cyngiser gearresteerd in de Graystraat in Elsene. Hij werd vanuit de Dossinkazerne op transport gezet naar Auschwitz maar ontsnapte uit het twintigste treinkonvooi, samen met onder meer Cyngiser. Op 5 april 1944 werd hij in Eigenbrakel en opgesloten in het Fort van Breendonk. Hij werd niet gefusilleerd maar gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald omdat hij door de ondervraging door de Gestapo de namen van zijn medeverzetsstrijders had genoemd. Het communistische verzet in Buchenwald wilde hem daarom vermooorden maar zijn leven werd gespaard na interventie van Chlioma Friedman.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties