Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Abraham Fischel: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Abraham 'Pierre' Fischel''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] [[4 augustus]] [[1921]] - ?) was een Antwerpse [[Joden|Jood]], geboren uit [[Polen|Pools]]-[[Joden|Joodse]] ouders die lid was van het verzet en die de [[holocaust]] overleefde.<ref>[http://herinneringmemoire.be/documenten/Michiels-Mark/xxste-transport.pdf het XXste Transport naar Auschwitz], [[Marc Michiels]] & [[Mark Van den Wijngaert]]</ref>
'''Abraham 'Pierre' Fischel''' ([[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] [[4 augustus]] [[1921]] - ?) was een Antwerpse [[Joden|Jood]], geboren uit [[Polen|Pools]]-[[Joden|Joodse]] ouders. Hij was lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog]].<ref>[http://herinneringmemoire.be/documenten/Michiels-Mark/xxste-transport.pdf het XXste Transport naar Auschwitz], [[Marc Michiels]] & [[Mark Van den Wijngaert]]</ref>


==Levensloop==
==Levensloop==
Fischel was banketbakker in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]] die na een verdeling van folders op [[1 mei]] naar [[Brussel (stad)|Brussel]] vluchtte.
Fischel was banketbakker in [[Antwerpen (stad)|Antwerpen]]. Hij was voor de oorlog politiek actief en na een verdeling van folders op [[1 mei]] vluchtte hij naar [[Brussel (stad)|Brussel]].


Hij vocht bij de [[Internationale Brigades]] tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog]].
Hij vocht bij de [[Internationale Brigades]] tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog]].


Omdat hij Duits sprak droeg hij altijd laarzen in de hoop de indruk te werken dat hij met Duitsers samenwerkte. Hij werd in Brussel lid van het [[Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog|verzet]] bij het Mobiel Korps van het [[Belgisch Leger van Partisanen]] opgezet door [[Todor Angelov]]. Hij was betrokken bij overvallen en aanslagen tegen Joodse verraders.<ref>[http://lmn-alter.domainepublic.net/IMG/pdf/Memoires_d_Abraham_Nejszaten_Naychi_-_biographie.pdf MÉMOIRES d'ABRAHAM NEJSZATEN NAYCHI, ARTHUR, MARCEL]</ref>
Omdat hij Duits sprak droeg hij tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] altijd laarzen in de hoop de indruk te wekken dat hij met Duitsers samenwerkte. Hij werd in Brussel lid van het verzet bij het Mobiel Korps van het [[Belgisch Leger van Partisanen]] opgezet door [[Todor Angelov]]. Hij was betrokken bij overvallen en aanslagen tegen Joodse verraders.<ref>[http://lmn-alter.domainepublic.net/IMG/pdf/Memoires_d_Abraham_Nejszaten_Naychi_-_biographie.pdf MÉMOIRES d'ABRAHAM NEJSZATEN NAYCHI, ARTHUR, MARCEL]</ref>


Fischel werd samen met [[Jacob Cyngiser]] gearresteerd in de Graystraat in Elsene. Hij werd vanuit de [[Dossinkazerne]] op transport gezet naar [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]] maar ontsnapte uit het [[twintigste treinkonvooi]], samen met onder meer Cyngiser. Op 5 april 1944 werd hij in [[Eigenbrakel]] en opgesloten in het [[Fort van Breendonk]]. Hij werd niet gefusilleerd maar gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Buchenwald]] omdat hij door de ondervraging door de [[Gestapo]] de namen van zijn medeverzetsstrijders had genoemd. Het communistische verzet in Buchenwald wilde hem daarom vermooorden maar zijn leven werd gespaard na interventie van [[Chlioma Friedman]].
Fischel werd samen met [[Jacob Cyngiser]] gearresteerd in de Graystraat in Elsene. Hij werd vanuit de [[Dossinkazerne]] in april 1943 op transport gezet naar [[Auschwitz (concentratiekamp)|Auschwitz]] maar ontsnapte uit het [[twintigste treinkonvooi]], samen met onder meer [[Jacob Cyngiser]] en [[Meyer Tabakman]] nadat Cyngiser ervoor had weten zorgen dat de verzetslieden allemaal in hetzelfde treinstel werden getransporteerd.
 
Op 5 april 1944 werd Fischel in [[Eigenbrakel]] opnieuw gearresteerd en opgesloten in het [[Fort van Breendonk]]. Hij werd niet gefusilleerd maar gedeporteerd naar het [[concentratiekamp]] [[Buchenwald]] omdat hij tijdens de ondervraging door de [[Gestapo]] de namen van zijn medeverzetsstrijders had verraden. Het communistische verzet in Buchenwald wilde hem daarom vermooorden maar zijn leven werd gespaard na interventie van [[Chlioma Friedman]].


{{Appendix}}
{{Appendix}}

Huidige versie van 20 sep 2022 om 22:02

Abraham 'Pierre' Fischel (Antwerpen 4 augustus 1921 - ?) was een Antwerpse Jood, geboren uit Pools-Joodse ouders. Hij was lid van het Belgisch verzet in de Tweede Wereldoorlog.[1]

Levensloop

Fischel was banketbakker in Antwerpen. Hij was voor de oorlog politiek actief en na een verdeling van folders op 1 mei vluchtte hij naar Brussel.

Hij vocht bij de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Omdat hij Duits sprak droeg hij tijdens de Tweede Wereldoorlog altijd laarzen in de hoop de indruk te wekken dat hij met Duitsers samenwerkte. Hij werd in Brussel lid van het verzet bij het Mobiel Korps van het Belgisch Leger van Partisanen opgezet door Todor Angelov. Hij was betrokken bij overvallen en aanslagen tegen Joodse verraders.[2]

Fischel werd samen met Jacob Cyngiser gearresteerd in de Graystraat in Elsene. Hij werd vanuit de Dossinkazerne in april 1943 op transport gezet naar Auschwitz maar ontsnapte uit het twintigste treinkonvooi, samen met onder meer Jacob Cyngiser en Meyer Tabakman nadat Cyngiser ervoor had weten zorgen dat de verzetslieden allemaal in hetzelfde treinstel werden getransporteerd.

Op 5 april 1944 werd Fischel in Eigenbrakel opnieuw gearresteerd en opgesloten in het Fort van Breendonk. Hij werd niet gefusilleerd maar gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald omdat hij tijdens de ondervraging door de Gestapo de namen van zijn medeverzetsstrijders had verraden. Het communistische verzet in Buchenwald wilde hem daarom vermooorden maar zijn leven werd gespaard na interventie van Chlioma Friedman.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow